У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


База даних і система управління базою даних

Будь-яка система підтримки прийняття рішень містить підсис­тему даних, яка складається з двох основних частин: бази даних і системи управління базою даних (СУБД). Притаманний техноло­гії СППР акцент на обробку неструктурованих і слабоструктуро-ваних задач зумовлює деякі специфічні вимоги до цих елементів комп'ютерної системи. Насамперед ідеться про необхідність ви­конувати значний обсяг операцій переструктурування даних. По­трібно передбачити можливість завантаження і наступної оброб­ки даних із зовнішніх джерел; функціонування СУБД у середо­вищі СППР на відміну від звичайної обробки інформації в управ­лінських інформаційних системах потребує ширшого набору функ­цій. Це стосується також і бази даних.

Загалом базу даних можна визначити як сукупність елементів, організованих згідно з певними правилами, які передбачають за­гальні принципи опису, зберігання і маніпулювання даними не­залежно від прикладних програм. Зв'язок кінцевих користувачів (прикладних програм) з базою даних відбувається з допомогою СУБД. Остання являє собою систему програмного забезпечення, яка містить засоби обробки мовами баз даних і забезпечує ство­рення бази даних та її цілісність, підтримує її в актуальному ста­ні, дає змогу маніпулювати даними і обробляти звернення до БД, які надходять від прикладних програм і (або) кінцевих користу­вачів за умов застосовуваної технології обробки інформації. До складу мов бази даних, які використовуються для вивчення і звертання до даних, належить мова опису даних (МОД) і мова мані­пулювання даними (ММД).

Мова опису даних призначена для визначення структури бази даних. Опис даних заданої проблемної області може виконувати­ся на кількох рівнях абстрагування, причому на кожному рівні використовується своя МОД. Опис на будь-якому рівні назива­ється схемою. Найчастіше використовується трирівнева система: концептуальний, логічний і фізичний рівні. На концептуальному рівні описуються взаємозв'язки між системами даних, що відпо­відають реально діючим залежностям між факторами та парамет­рами проблемного середовища. Структура даних на концептуа­льному рівні називається концептуальною схемою. На логічному рівні вибрані взаємозв'язки відбиваються в структурі записів ба­зи даних. На фізичному рівні розв'язуються питання організації розміщення структури запису на фізичних носіях інформації.

Мова маніпулювання даними забезпечує доступ до даних і міс­тить засоби для зберігання, пошуку, оновлення і стирання запи­сів. Мови маніпулювання даними, які можуть використовуватися кінцевими користувачами в діалоговому режимі, часто називають мовами запитів.

Бази даних і СУБД використовуються в будь-яких комп'ю­терних системах. Проте порівняно зі звичайними підходами до реалізації бази даних для розв'язування деяких задач до функцій та інструментів БД і СУБД у контексті системи підтримки прий­няття рішень висувається ряд додаткових і спеціалізованих вимог.

Для умов використання СППР існує необхідність доступу ін­формації зі значно ширшого діапазону джерел, аніж це передба­чено у звичайних інформаційних системах. Інформацію потрібно діставати від зовнішнього середовища і внутрішніх джерел; по­треба в зовнішніх даних тим більша, чим вищий рівень керівниц­тва, яке обслуговує вибране СППР. Окрім того, звичайні, орієн­товані на бухгалтерський облік дані (характерні для систем обробки даних і адміністративних інформаційних систем) необхідно допов­нити нетрадиційними типами даних, зокрема й такими, які досі вза­галі не були у фокусі комп'ютеризації. Сюди належать: текстова ін­формація, матеріал систем автоматизованого проектування виробів і технологій, автоматизованого виробництва, а також інші джерела інформації, необхідні для прийняття рішення.

Заслуговує також на увагу особливість процесу «Здобування і захоплення» даних у СППР на відміну від більш загального про­цесу збору даних із джерел. Природа СППР потребує, щоб про­цес здобування (і СУБД, яка керує цим процесом) був достатньо гнучким, аби швидко обслуговувати доповнення та зміни згідно з непередбаченими запитами, які надходять від користувачів. Для процесу «Здобування і захоплення» даних у сучасних СППР ши­роко застосовуються програмні (інтелектуальні) агенти, а також, як уже зазначалося, сховища даних.

У системах підтримки прийняття рішень передбачається засіб, за допомогою якого користувач може налагоджувати базу даних згідно зі своїми особистими вимогами. З огляду на це існують про­цедури й команди для гнучкого переструктурування схем і схем­ної підмножини СУБД. Зауважимо, що сучасні програмні засоби для управління даними і СУБД характеризуються відносною гнуч­кістю і простотою використання в межах колективу користувачів. Проте згадані засоби не можна переупОрядкувати і пристосувати до конкретного користувача чи до розв'язування конкретної зада­чі з бажаною гнучкістю і досить малими витратами.



Заказать написание авторской работы

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.