У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Проблеми сучасної податкової політики в Україні

Одним з найбільш вагомих факторів впливу на соціально-економічну ситуацію в Україні, а саме на її неухильне погіршення, являється неефективність національної податкової політики останніх років.

                Економічну ситуацію та стан соціальної сфери України на сьогоднішній день можна охарактеризувати невпинним спадом виробництва, практично повною відсутністю відтворюваних процесів, кризою неплатежів, зростанням заборгованостей по заробітній платі та інших соціальних виплат (особливо це стосується аграрного сектору), зниженням рівня життя більшої частини населення, зростанням соціальної напруги в суспільстві тощо.

                “Ахіллесовою п‘ятою” існуючої податкової системи нашої держави залишається її нестабільність. Цей недолік породжує у платників податків невпевненість у майбутньому та недовіру до владних структур. Оскільки їх дії щодо становлення податкової системи являються непередбаченими. Одним із результатів цього є щорічне зростання кількості підприємств, які ухиляються від сплати податків. А це, в свою чергу призводить до скорочення доходної частини бюджету та підвищення заборгованості по видаткам.

                При існуючій податковій системі зараз підприємці практикують дуже багато способів ухилення від сплати податків, а саме: штучне підвищення витрат, неврахований готівковий і товарний обіг, взаємні проплати, не враховані бартерні операції тощо.

                Податковий пресинг різко активізував виробництво і реалізацію товарів і послуг, які документально не фіксуються в обліку. Деякі підприємства виплачують заробітну плату неврахованою товарною продукцією чи готівкою.

                Виходячи з цього в бюджет країни недотримується значних обсягів податкових надходжень, а економіка в свою чергу, позбавлена легальних джерел власного розвитку.

                Загалом аналізуючи  діючу систему оподаткування, можна вказати ряд її основних недоліків:

v  можливість ухилення юридичних та фізичних осіб від сплати податків;

v  домінування фіскальної функції національних податків;

v  відсутність цілісної концепції становлення податкової систем;

v  податкова політика сприяє розширенню тіньового сектору економіки;

v  невідповідність порядку нарахування податків суті об‘єктів оподаткування;

v  скорочення податкових надходжень;

v  нерозвиненість облікової бази;

v  відсутність традицій застосування податків;

v  неузгодженість різних інструментів податкової політики;

v  жорстоке обмеження прав та інтересів платників податків;

v  низька кваліфікація податкових органів тощо.

                Дуже часто в Україні фінансові проблеми вирішуються зростанням податкового тиску, що, як правило, призводить або до банкрутства платників податків, або ж до їх переходу у сферу тіньової економіки.

                Отже, за принципом замкнутого кола піднімаючи ставки податків держава перш за все підриває саму податкову базу.

                Цілком очевидно, що зростання податкового тиску, та і взагалі існуюча податкова система є для підприємств України головним руйнівником. Докорінно змінити ситуацію, що склалася можна лише завдяки проведенню комплексної податкової реформи, причому обов‘язково враховуючи особливості економічного розвитку нашої країни, наслідки реформування економіки, орієнтовану на ринкові відносини, і крім того вирішити ряд поставлених завдань щодо її виходу із кризового стану.

                На подолання соціально-економічної кризи в Україні впливає дуже багато факторів, найбільш вирішальними з яких можна назвати реформовану, дієздатну податкову систему, спрямовану на розширення бази оподаткування, легалізацію тіньової економіки, підвищення стабільності бюджетних надходжень і інше.

                Від держави вимагається створення, перш за все, відповідного правового режиму регулювання відносин між економічними суб‘єктами, та проведення системи організаційних заходів для прийняття та впровадження нової податкової системи.

                Як свідчить гіркий досвід, закони, що стосувалися оподаткування, приймалися нашими органами влади виключно з однією метою – покриття дефіциту бюджету за рахунок зростання податкового навантаження. Тому податкова система на думку провідних економістів України, яка має яскраво виражений фіскальний ухил, негативно позначається на мотивації до праці і підприємницької діяльності.

                Суттєвим недоліком в роботі наших законотворчих органів є прийняття деяких підзаконних актів, що суперечать суті самих законів.

                Всі вказані недоліки певним чином ускладнюють взаємовідносини між податковими органами та платниками податків. Суб‘єкти оподаткування часто позбавляються права в отримання необхідної і повної інформації в галузі оподаткування.

                Єдиним виходом із ситуації, що склалася є прийняття  Податкового кодексу. Він повинен забезпечити комплексний підхід в регулюванні податкових відносин, усунути недосконалість та неузгодженість існуючого податкового законодавства, забезпечити єдину і стабільну законодавчу базу оподаткування, узгодити фактичні ставки податків з реальними можливостями суб‘єктів оподаткування, забезпечити диференційований підхід до оподаткування, усунути невідповідність чисельних підзаконних  актів з питань оподаткування, а також невідповідність актів податкового законодавства щодо нормативних актів інших галузей, забезпечити їх гармонізацію та взаємодію, врахувати інтереси регіонів та узгодити їх з загальнодержавними.



Заказать написание авторской работы

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.