У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Етапи рольової гри

Підготовка до рольової гри. Вчитель найчастіше проводить рольову гру на завершальному етапі  роботи над темою при закріпленні мовних навичок і умінь. Однак,  підготовка до гри  здійснюється  завчасно, із самого початку вивчення теми. У ході роботи по підготовці до рольової гри програються мікроситуації, невеликі сценки, розігруються діалоги. Дуже часто підготовка починається з вступної бесіди.

         Продумуючи рольову гру,  вчитель повинен враховувати наступні її  ознаки :

1.      Ситуація повинна бути найбільш наближеної до життя.  У ситуації необхідно дати зведення про соціальні взаємини партнерів, наприклад, офіційні, неофіційні).

2.      Ролі, обрані учнями, повинні найбільшою мірою підходити  даної    ситуації.

         Опис ролі дається в рольовій картці, при цьому інформація може бути представлена детально:  зведення про людину ( добрий, чесний, ледачий і т.д. ), про його життєвий досвід, про звички, захоплення і т.п. Однак інформація не повинна викладатися занадто докладно, тому що в цьому випадку учасник гри позбавляється можливості виявити свою творчість. Опис може бути коротким, щоб учень міг “додумати” образ персонажа, роль якого він буде виконувати. Учням потрібно дати час, щоб вони ввійшли в роль. Ролі, зазвичай розподіляє вчитель, та, якщо ми говоримо про учнів старших класів, то у такому випадку викладачу краще надати їм можливість вибору.

3.      Учасники рольової гри повинні враховувати наявність різних рольових цілей (якщо касир продає   квиток покупцю, то покупець не тільки  купує квиток, але і   запитує необхідну інформацію, а також відраховує гроші, довідується про багаж і т.д. ).

4.      Учасники рольової гри не повинні діяти індивідуально, а тільки колективно, репліки   одного повинні викликати відповідну реакцію іншого, а за реакцією слідує дія партнера.

5.      Наявність загальної мети у всього колективу.

6.      Учасники гри приходять до власного рішення, підказаного ситуацією і думками    самого учня.

7.      Наявність системи групового й індивідуального оцінювання діяльності учасників гри. Кожен  учасник гри, в залежності від виконання заданої ролі,  оцінюється або експертом з  числа самих учасників, або ж викладачем.

8.      Створення доброзичливої атмосфери.

9.      Учитель повинний намагатися передбачати можливі типові помилки учнів у ході рольової гри, і попередити їх, продумавши попередні вправи на використання визначених граматичних структур, лексичних одиниць, що обов'язково будуть використовуватися в рольовій грі.

            Учителю, що включив рольову гру в практику своєї роботи, варто віддати перевагу таким видам роботи, як діалоги ( драматизація, подання нового      матеріалу у формі мікродіалогів ), зображення (один учасник за допомогою жестів зображує яке-небудь  слово, вираження чи дію,  а інші повинні угадати і прокоментувати його дії). Зображення сприяє ламанню психологічних бар'єрів, що в наслідку позитивно позначиться на проведенні рольових ігор. 

Підготовка до гри може тривати від декількох уроків (з моменту роздачі карток з ролями), до декількох тижнів, у залежності від рівня підготовки учнів.

       Проведення рольової гри. Проробивши необхідну підготовчу роботу, учитель може приступити безпосередньо до організації рольової гри. Він повинний чітко сформулювати ситуацію, змалювати функціональну спрямованість кожної ролі.

У процесі гри вчитель іноді може взяти собі якусь роль, але не головну, щоб гра не перетворилася в традиційну форму роботи під його керівництвом. Звичайно, вчитель бере собі ролі лише на початку, коли школярі ще не освоїли даний вид роботи. Надалі необхідність у цьому відпадає. У процесі гри сильні учні допомагають слабким. Учитель же керує процесом спілкування: переходить від групи до групи, допомагаючи учням, що потребують допомоги, вносить необхідні корективи в роботу, помічає  помилки, щоб після рольової чи  гри на наступному уроці приступити  до роботи над  ними.

У ході гри учителю варто бути дуже тактовним і не засмучуватися, якщо хтось з учнів  не приймає  активної участі в грі. 

Якщо гра викликає емоційне перевантаження учнів, вони можуть перейти на рідну мову. До невеликого “вторгнення” рідної мови варто ставитися терпимо, якщо це сприяє просуванню гри.

Ефективність рольової гри як методичного прийому навчання підвищується, якщо вчитель правильно визначає тривалість мовленнєвого спілкування учасників. За даними досліджень, тривалість оптимальної працездатності у спілкуванні семикласників – до десяти хвилин, а дев'ятикласників і старших    до п'ятнадцяти хвилин.

 Тому на кожен етап гри вчитель має установити ліміт часу і домагатися, щоб кожен етап йому відповідав. І також учитель  завжди  повинен  продумувати  наступні види  діяльності  для  тих чи груп пар, що закінчують гру раніше за  інших.

Обговорення рольової гри. Аналіз помилок учнів. Недоцільно проводити аналіз помилок відразу по закінченні гри. Коли гра закінчиться, бажано провести обговорення, з'ясувати, що учні вважають     удалим, а що - ні. 

Обговорюючи проведену гру, оцінюючи участь у ній школярів, учителю варто бути дуже тактовним, особливо при оцінці результатів першої рольової гри. Негативна оцінка діяльності її учасників неминуче приведе до зниження активності. Бажано почати обговорення результатів гри з удалих моментів і лише потім перейти до недоліків.

Помилки є  невід'ємною  частиною процесу навчання мові, і можливість вільно робити помилки на уроці скоріше сприяє навчанню, ніж стримує його.  Помилки поступово зникають у міру того, як учні стають більш компетентними й упевненими в собі.  При  роботі над помилками дуже важливо змусити учнів самим дати  правильний  варіант  фрази чи слова, у якому були  допущені помилки, написати  їх на дошці і супроводити їх  коррективними вправами, що могли б найкраще сприяти відпрацьовуванню правильного варіанта  самими учнями.

В оптимальному випадку, учитель записує всю гру на магнітофонну стрічку - так жодна помилка не буде пропущена. Якщо вчитель не має достатніх технічних засобів, то йому доведеться запам’ятовувати помилки або записувати їх в зошиті, не перериваючи гри і не перебиваючи її учасників.

Рольова гра повинна відповідати таким вимогам:

·         Гра повинна стимулювати мотивацію навчання, викликати в школярів інтерес і бажання гарне виконати завдання, її варто проводити на основі ситуації, адекватної реальної ситуації спілкування.

·         Рольову гру потрібно добре підготувати і чітко організувати з погляду як змісту, так і форми.

·         Рольова гра повинна бути прийнята всією групою.

·         Вона неодмінно проводиться в доброзичливій, творчій атмосфері, викликає в школярів почуття задоволення, радості.

·         Гра організовується таким чином, щоб учні могли в активно спілкуватися, з максимальною ефективністю використовуючи мовний матеріал, що відпрацьовується.

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.