У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Норми на якісні показники супутникових каналів

У супутникових системах зв'язку створюються канали для всіх звичайних видів первинних сигналів (повідомлень) – телефонних, даних і телеграфу, телевізійних програм і звукового супроводження, зображення газетних шпальт та ін. За якісними показниками канали ССЗ в основному відповідають тим же нормам, що і канали наземних ліній. Відмінність, тільки в часі затримки проходження сигналів, що в ССЗ має значну величину. Тому в ССЗ ставлять спеціальні луна-загороджувачі і луна-компенсатори.

Для зручності нормування і порівняння каналів із різноманітною структурою й довжиною вводиться так званий гіпотетичний еталонний ланцюг (ГЕЛ) – ланцюг, до якої відносяться всі встановлені вимоги за якістю каналів. Для різноманітних первинних сигналів ці норми встановлені рекомендаціями МСЕ.

3.2.1 Канали тональної частоти

 

Основною вимогою до ССЗ у відповідності з Рек. 353-5 МККР є необхідність виконання норм на потужність шуму в точці нульового відносного рівня: середня за хвилину псофометрична потужність шуму не повинна перевищувати 10 000 пВт0 протягом більш за 20% часу будь-якого місяця; середня за хвилину псофометрична потужність шуму не повинна перевищувати 50 000 пВт0 протягом більш за 0.3% часу будь-якого місяця.

Ця норма відноситься до ГЕЛ завдовжки 2500 км. Особливостю супутникових систем є те, що частина цього значення (1000 пВт0) відводиться на завади від РРЛ, ще одна частина (2500 пВт0) – на завади від інших супутникових систем, тому на основну компоненту шуму – теплові шуми – норму доводиться ужорсточати.

Для земних станцій стандартів D-1 і D-2 в стандарті IESS-305 дани вимоги до характеристик носія типу ОКН/ЧРК – 4 і служби INTELSAT VISTA (ОКН/ЧМК – один канал на носії/частотна модуляція з компандуванням). Ці вимоги зведені в таблицю 1.1 (див. Додаток В).

 

3.2.2 Цифрові канали

 

У ССЗ, крім основного цифрового каналу 64 кбит/с, можуть організуватися цифрові тракти такой іерархії швидкостей: 2048 – 8448 – 3468 – 13964 кбит/с. У США і Японії використовується інша іерархія швидкостей: 1544 – 6312 – 32064 або 44736 кбит/с (Рек. G. 702 МСЕ-Т).

Для нормування супутникових цифрових каналів і трактов використовується гіпотетичний еталонний цифровий тракт (ГЕЦТ) у відповідності з Рек. 521-2 МСЕ-Р. У ГЕЦТ нормується коефіцієнт помилок Кпом, фазове тремтіння, проковзування, вимоги до стику (інтерфейсу) цифрових наземних і супутникових систем передачі. Найбільш розробленим параметром є норма на Кпом.

У ГЕЦТ супутникових систем Кпом нормується у відповідності з Рек. 522-2 МСЕ-Р. Коефіцієнти помилок на виході ГЕЦТ не повинні перевищувати таких значень: 10– 6 – середнє значення за 10 хв. для більш за 20% будь-якого місяця; 10– 4 – середнє за 1 хв. для більш за 0.3% будь-якого місяця; 10– 3 – середнє за 1 с для більш за 0.05% будь-якого місяця. Для перспективних супутникових систем при роботі в об'єднаній мережі цифрових служб норми на Кпом у відповідності з Рек. 614 МСЕ-Р декілька підвищені – до 10– 7 для більш ніж 10% будь-якого місяця; 10–6 для більш ніж 2% будь-якого місяця; 10–3 для більш за 0.03% будь-якого місяця.

Для земних станцій стандартів А і В у стандарті IESS-305 дани вимоги до характеристик носія типу ОКН/ІКМ/ФМ–4 (один канал на носії/імпульсно-кодова модуляція/4-х фазна ФМ) і ОКН/ФМ–4 (один канал на носії/4-х фазна ФМ). Перша  з  них  використовується  для цифрової телефонії, друга – для передачі даних. Відомості зі стандарту IESS-303 наведені в таблицях 1.2 і 1.3 (див. Додаток В).

 

3.2.3 Супутникові ТВ канали

 

Під ТВ каналом звичайно розуміють сукупність двох (трьох) каналів – каналу зображення і одного (двох) каналів звукового супроводження. У супутникових систем передачі організуються магістральні ТВ канали і розподільні канали для подачі ТВ програм у зонові і місцеві ТВ мережі, у тому числі і канали супутникового безпосереднього телевізійного мовлення.

Діючі нині міжнародні норми передбачають регламентацію велику кількость параметрів, що охоплюють усі якісні показники зображення і звукового супроводження, але головні з них – норми на смугу частот і норми на відношення сигнал/шум.

Для всіх типів ТВ каналів і телевізійних стандартів Рек. 567-1 МСЕ-Р припускає використання уніфікованого зважуючого фільтра, з постійної часу   t = 245 нс. Шум вимірюється у смузі 5 МГц, що формується ФНЧ зі спеціальною АЧХ.

Нормоване відношення сигнал/шум (47–54 дБ) повинно виконуватися протягом 99% часу будь-якого місяця. Допускається погіршення нормованого відношення на 8 дБ протягом 0.1% часу будь-якого місяця. Це актуально для систем, що працюють у діапазоні вище 10 ГГц.

Для земних станцій стандартів А і В у стандарті IESS-306 дани вимоги до характеристик носія під час передачі телебачення методом ЧМ. Вони наведені в таблицях 1.4 – 1.10 (див. Додаток В).

Примітки:

1. У таблицях 1.4 – 1.10 прийняті такі позначення:

А) А (Р) – ЗС Стандарту А до перегляду стандарту (G/T³ 40.7 дБ/К);

Б) А (R) – ЗС Стандарту А після перегляду стандарту (G/T³ 35.0 дБ/К);

В) А або А (Р) або А (R).

 

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.