У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Оцінка управління кредитними ризиками

Мета управління кредитним ризиком полягає в забезпеченні мінімального рівня ризику при заданому рівні дохідності кредит­ного портфеля. Основними елементами управління кредитним ризиком є:

1)  лімітування та нормування обсягів кредитних вкладень;

2)  формування ефективної цінової політики;

3)  формування страхових резервів по кредитних ризиках.

Лімітування обсягів кредитних операцій обмежує концентра­цію кредитного портфеля в розрізі окремих позичальників, груп позичальників, бізнесів, галузей, секторів економіки і регіонів.

Ліміт у розрізі окремого позичальника визначає максимальну суму та умови надання кредиту. Розрахунок ліміту проводиться на основі аналізу кредитоспроможності позичальника (фінансо­вих показників діяльності, бізнес-плану тощо). Розмір ліміту ко­ригується залежно від поточного фінансового стану боржника і прогнозної оцінки його майбутнього фінансового стану.

Основні види лімітів та нормативів

Нормативи НБУ:

Максимальний розмір ризику на одного позичальника (Н8):

 

де Зс — сукупна заборгованість за позичками, міжбанківськими кредитами та врахованими векселями одного позичальника та 100 % суми позабалансових зобов'язань, виданих стосовно цього позичальника;

К — капітал банку.

 

Нормативне значення Н8 не повинно перевищувати 25 %.

Норматив «великих» кредитних ризиків (Н9) установлюється як співвідношення сукупного розміру великих кредитних ризиків та капіталу комерційного банку:

 

де Ск — сукупний розмір «великих» кредитів, наданих комерцій­ним банком з урахуванням 100% позабалансових зобов'язань банку.

 

Максимальне значення нормативу Н9 не повинно перевищу­вати 8-кратного розміру капіталу банку.

Норматив максимального розміру кредитів, гарантій та пору­чительств, наданих одному інсайдеру (Н10):

 

479

 

де РКІ — сукупний розмір наданих банком позик (у тому числі і міжбанківських), поручительств, урахованих векселів та 100% суми позабалансових зобов'язань щодо одного інсайдера комер­ційного банку.

 

Максимальне значення Н10 не повинно перевищувати 5 %.

Норматив максимального сукупного розміру кредитів, гаран­тій та поручительств, наданих інсайдерам (Н11):

 

де Рк — сукупний розмір наданих банком позик (у тому числі і міжбанківських), поручительств, урахованих векселів та 100% суми позабалансових зобов'язань щодо одного інсайдера комер­ційного банку.

 

Максимальне значення Н11 не повинно перевищувати 40 %..

Норматив максимального розміру наданих міжбанківських позик (Н12):

 

де МБН — загальна сума наданих комерційним банком міжбан­ківських позик.

 

Максимальне значення нормативу Н12 не повинно перевищу­вати 200 %.

Норматив максимального розміру отриманих міжбанківських позик (Н13):

 

де МБ0 — загальна сума отриманих комерційним банком між­банківських позик;

ЦК — сума залучених централізованих коштів.

 

Максимальне значення нормативу Н13 не повинно перевищу­вати 300 %.

Штрафи за порушення норм перелічених нормативів застосо­вуються на кожний випадок порушення.

Внутрішньобанківські нормативи та ліміти. Обмеження загального обсягу кредитного портфеля відносно робочих акти­вів. Рекомендоване граничне значення — не більше 50 % (розмір більше 50 % свідчить про агресивний характер кредитної політи­ки банку).

 

480

Обмеження за концентрацією структури кредитного портфеля в розрізі бізнесів (корпоративний, індивідуальний, міжбанківський).

Обмеження за концентрацією кредитів у розрізі галузей, сек­торів економіки напрямів діяльності, регіонів, видів забезпечення тощо.

Обмеження непокритого кредитного ризику (відповідно до стандартів, прийнятих при оцінці кредитного ризику провідними світовими аудиторськими фірмами):

V1 × 0,02 + V2 × 0,05 + V3 × 0,2 + V4 × 0,5 + V5 - ФСР ≤ 0,2К,

 

де Vi — обсяги кредитів, що належать до відповідних груп ризику;

ФСР — сформований резерв за кредитними ризиками;

К — капітал банку.

 

Процентна (цінова) політика. Одним із найважливіших ін­струментів управління кредитним ризиком є цінова політика банку. Очевидно, що процентна ставка за безризикованим і ризикова­ним кредитами не може бути на одному рівні. За надання кредиту з вищим ризиком банк повинен брати з клієнта премію за ризик. Ця премія є компенсацією банку за можливі майбутні збитки від кредитування та служить одним із джерел формування резерву. Крім того, при визначенні реальної процентної ставки треба вра­ховувати темпи інфляції, норму обов'язкового резервування кре­дитних ресурсів на коррахунку в НБУ, рівень накладних витрат за надання та супроводження кредиту та необхідність забезпе­чення встановленого рівня рентабельності кредитного бізнесу.

Граничний рівень реальних ставок встановлюється Комітетом з управління активами та пасивами (або кредитним комітетом) як обов'язковий по системі банку.

Формування страхових резервів, пов'язаних, кредитними ризиками. Одним із головних інструментів управління кредит­ним ризиком та компенсації можливих фінансових втрат від не­повернення кредитів є формування страхових резервів за кредит­ними операціями.

Формування резерву на покриття можливих збитків за кре­дитами проводиться відповідно до Положення НБУ № 279 від 06.07.2000 р., згідно з яким банки зобов'язані здійснювати розра­хунок резервів під стандартну та нестандартну заборгованість (з урахуванням строків погашення боргу за кредитними операці­ями) протягом місяця, в якому здійснено кредитну операцію (або укладено угоду на її здійснення). Формування резервів банки зобо­в'язані здійснювати щомісячно в повному обсязі (незалежно від розміру їхніх доходів) за групами ризику відповідно до сум фактичної кредитної заборгованості за станом на перше число місяця, наступного за звітним, до встановленого строку для по­дання місячного балансу. Нижче наведена рекомендована струк­тура заборгованості за кредитами (табл. 13.7).

 

481

Таблиця 13.7

 

Консолідована заборгованість за «стандартними» кредитами

Не менше 22

Консолідована заборгованість за кредитами «під контролем»

Не більше 38

Консолідована заборгованість за кредитами «субстандартні»

Не більше 30

Консолідована заборгованість за кредитами «сумнівні»

Не більше 5

Консолідована заборгованість за кредитами «безнадійні»

Не більше 5

 

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.