Быстрый переход к готовым работам
|
Методологічні засади оцінки ефективності відтворення природно-ресурсного потенціалуМетодологічні засади оцінки ефективності відтворення природно-ресурсного потенціалу Понятійний апарат є важливою складовою концепції раціонального аграрного природокористування. Безперечно, категоріальне поняття “продовольча ефективність”, як показують проведені дослідження та узагальнення, є економічною категорією, яку я розглядаю у контексті сукупної ефективності відтворення аграрного природно-ресурсного потенціалу продовольчого комплексу. Складові елементи понятійної системи мають категоріальне значення. Наприклад, окремі науковці [28] терміни “продовольчі ресурси” та “продукт” часто протиставляють. Хоча, продукт попереднього періоду може виступати у якості виробничого ресурсу для такого циклу виробництва продовольства і т. д. Доцільно виділити такі види продовольчої ефективності як загальна, виробнича та споживча. Поряд з державним регулюванням екологізації виробництва одним з ефективних чинників зростання продовольчої ефективності відтворення аграрного природно-ресурсного потенціалу виступає законодавчо-правове забезпечення ринкових стимулів та поліпшення екологоякісних параметрів продовольчої продукції. На нашу думку, необхідно формувати екологічно орієнтованих споживачів за умови, що специфічною особливістю вітчизняного аграрного сектора є відносно низька частка у структурі зведеного бюджету державних інвестицій у природо відтворювальну діяльність. Інтегральний природно-ресурсний потенціал характеризується сукупністю природних ресурсів , яка здатна забезпечити виробництво та споживання високоякісних продуктів харчування. Якщо відтворити родючість сільськогосподарських угідь, але не забезпечити комплексне збереження досягнутого рівня агроекологічної оцінки , то через певний час такі сільськогосподарські землі втратять частково, а то і повністю данний рівень родючості. По відношенню до природно-ресурсного потенціалу, на нашу думку, доцільно виділити фактичний рівень, критичну та раціональну межу виробництва продуктів харчування та продовольчої сировини. Продовольчий потенціал аграрних природних ресурсів є не чим іншим як їх здатністю прямо чи опосередковано виробляти продукти харчування та продовольчу сировину. При цьому ступінь антропогенного навантаження на одиницю продуктивних угідь на нашу думку не має перевищувати величину потенціал само відтворення території. |
|