Быстрый переход к готовым работам
|
Теоретичні аспекти формування кооперованих зв’язків між підприємствамиТеоретичні аспекти формування кооперованих зв’язків між підприємствами У процесі історичного розвитку суспільства виникли поділ і спеціалізація праці, які зумовили об’єктивну необхідність кооперовано-інтеґраційних процесів, що забезпечують взаємозв’язаний розвиток суб’єктів господарювання різних галузей і сфер народногосподарського комплексу країни. Кооперація є однією з найдавніших форм виробничих кооперованих відносин. Відомі різні визначення цього поняття і у широкому значенні слова кооперація (від англ., “cooperation”) є формою організації праці, при якій велика чисельність людей спільно беруть участь в одному й тому самому або в різних, але зв’язаних між собою, процесах праці, а у вузькому – кооперація (від англ. «cooperation of production») – встановлення довготермінових виробничих зв’язків між підприємствами, кожне з яких спеціалізується на виробництві окремої частини єдиного виробу [99, с. 347; 54, с. 172, 174 с. 17]. Згідно зі Законом України “Про кооперацію” кооперація – система кооперативних організацій, створених із метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб своїх членів [68, с. 35]. Розвиток кооперативної ідеї у світі започаткували Р. Оуен, Ш. Фур’є, Г. Шульце-Делич, В. Райфайзен, М. Чернишевський, О. Чаянов, Н. Кондратьєв та ін. Ці ідеї відрізнялися різними думками щодо суті поняття «кооперація» та підходами до її розвитку. Зокрема, Р. Оуен, Ш. Фур’є і М. Чернишевський були носіями поглядів кооперативного утопічного соціалізму, бо вважали, що за рахунок створення і розвитку мережі кооперативів можна прийти до соціально справедливого суспільства. А представники практичнішого напрямку в теорії кооперацій - В. Райфайзен, О. Чаянов і М. Туган-Барановський базували теоретичні висновки на інтересах дрібних товаровиробників [42, с. 35]. Щоб довести доцільність існування «кооперативних комун», Р. Оуен заснував у США (штат Індіана) комуну «Нова Гармонія». У цій комуні усі члени залежно від віку поділялися на групи, кожна з яких виконувала певні функції. Для мотивації праці членів общини, Р. Оуен передбачав, як тимчасовий захід, видачу в громадських магазинах продуктів споживання відповідно до особистої участі кожного в суспільно корисній праці. У принципах «гармонії», що описав Р. Оуен, по суті, розглянуті зачатки принципів сучасної кооперації: добровільність членства, виборність керівництва, самоуправління, рівноправність [46, с. 30]. |
|