У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Модель політики фінансового забезпечення підприємств комунальної сфери та оцінка її впливу на їх фінансовий стан

     Модель політики фінансового забезпечення підприємств комунальної сфери та оцінка її впливу на їх фінансовий стан

      Важливою умовою ефективного функціонування комунальної сфери в теперішніх умовах є пошук достатніх обсягів фінансових ресурсів, визначення джерел їх формування, оцінки впливу обраної політики фінансового забезпечення на фінансовий стан. Раціональне поєднання обсягів фінансових ресурсів з їх вартістю дозволяє створити відповідне фінансове забезпечення та покращити фінансовий стан суб’єктів господарювання комунальної сфери. При обґрунтуванні політики фінансового забезпечення суб’єктів господарювання комунальної сфери необхідно враховувати державну та функціональні стратегії фінансування. Такий комплексний підхід дозволить більш реально оцінити фінансові можливості підприємств в короткостроковій та довгостроковій перспективі. На рис. 3.6 відображено взаємозв’язок державної стратегії фінансової підтримки комунальної сфери та функціональної стратегії фінансового забезпечення на рівні суб’єктів господарювання.

      Державна стратегія фінансової підтримки суб’єктів господарювання комунальної сфери спрямована на розробку сприятливого податкового законодавства та державної програми розвитку сфери, запровадження відповідної амортизаційної політики, здійснення державного регулювання тарифної політики.

      Функціональна стратегія фінансового забезпечення суб’єктів господарювання комунальної сфери охоплює оцінку існуючої політики фінансового забезпечення та визначення її стратегічних завдань, планування фінансового забезпечення та обґрунтування варіантів тарифної політики з метою врахування їх соціального значення та впливу на якість комунальних послуг.

      Узгодження політики фінансового забезпечення на цих рівнях дозволить вплинути на фінансове забезпечення комунальної сфери в цілому та створити передумови для виходу з фінансової та техногенної кризи.

      Реалізація будь-якого типу політики фінансового забезпечення потребує визначення кількісних параметрів, до яких відносяться: загальний обсяг фінансових ресурсів, структура джерел їх формування, вартість залучення, рівень тарифів на комунальні послуги та вплив обраної політики на показники фінансового стану суб’єктів господарювання. Вирішення таких складних багатоваріантних задач можливе за допомогою використання економіко-математичних моделей.

      Використання економіко-математичних моделей дозволяє: виділити і формально описати найбільш важливі суттєві зв’язки економічних змінних та об’єктів; отримувати висновки, адекватні об’єкту, що вивчається; оцінювати форму та параметри залежностей його змінних, які найбільшою мірою відповідають реальним спостереженням; точно та компактно формулювати поняття та робити відповідні висновки.

      На сьогоднішньому етапі розвитку економіко-математичних методів моделювання економічних систем перспективними напрямами є багаторівневі системи моделей планування, оптимізаційні моделі сфер та окремих підприємств. Процедура алгоритмізації проведення досліджень складних економічних систем різного ступеню формалізації містить різні за якістю та класом підсистеми, які повинні розв’язувати локальні задачі на заданому рівні. Побудова економіко-математичної моделі дає змогу реалізувати системний підхід на основі узагальнення основних особливостей функціонування підприємств комунальної сфери. Необхідно зазначити, що на деяких суб’єктів господарювання комунальної сфери використовуються економіко-математичні моделі, які дозволяють оцінювати вплив позикових фінансових ресурсів на вартість комунальних послуг, які були розроблені за допомогою іноземних галузевих компаній (див. дод. Е1, Е2, Е3). Але, існуючі моделі є обмеженими, оскільки не дозволяють визначати сумісний вплив джерел фінансових ресурсів на вартість комунальних послуг, фінансовий стан та рівень фінансового забезпечення суб’єктів господарювання комунальної сфери.

      З метою обґрунтування політики фінансового забезпечення та оцінки її впливу на фінансовий стан суб’єктів господарювання комунальної сфери, в контексті системного підходу, нами розроблено моделі за допомогою яких ми реалізуємо певний тип політики фінансового забезпечення. В основі даних моделей покладені різні методи формування фінансових ресурсів та оцінка вартості їх залучення і впливу на рівень тарифів та фінансовий стан підприємства. Перша модель базується на формуванні фінансових ресурсів за рахунок самофінансування. Друга модель побудована на залученні позикових джерел формування фінансових ресурсів. Третя модель побудована з врахуванням як власних, так і позикових джерел формування фінансових ресурсів.

      Постійне зростання фінансової незалежності суб’єктів господарювання комунальної сфери від позикових джерел фінансування не може розглядатись як позитивна тенденція їх розвитку. Неможливо цілковито задовольнити потребу у фінансовому забезпеченні підприємств цієї сфери лише за рахунок власних джерел фінансових ресурсів. Недоступність позикових джерел фінансування господарської діяльності підприємств комунальної сфери значно зменшує їх можливості щодо технічного переозброєння та підвищення якості комунальних послуг за рахунок вмілого залучення та використання зовнішніх джерел.

      Для більшості вітчизняних підприємств комунальної сфери найбільш доступним є використання власних джерел фінансових ресурсів тобто, самофінансування. Однак, як правило, внутрішніх ресурсів не вистачає, і тому практично завжди виникає необхідність у залученні коштів із зовнішніх джерел.

      вся работа находится по ссылке http://diplomukr.com.ua/raboti/20773?mod=dissertations

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.