У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Зміст та роль фінансових ресурсів в системі економічних категорій

      Гармонійне формування, конденсація, спрямування та ефективне визискування агроформуваннями фінансових ресурсів надзвичайно тісно взаємопов’язано з кількісним виміром та параметрами їх складових, що вимагає, передусім, ідентифікації та уніфікації фінансових ресурсів в царині економічних категорій, вичерпного визначення їх змісту та ролі. Оскільки „без чіткого визначення понятійного апарату неможлива правильна ідентифікація предмету досліджень, яка суттєво впливає на кількісний вимір параметрів, що його презентують” [157, с. 4o4].

      Фінансові ресурси знаменують собою нову парадигму економічного мислення і є фундаментальною, мінливою, багатогранною, і для дослідження доволі складною категорією. Саме тому, жваві наукові дискусії навколо проблем фінансових ресурсів, витоків і моделей їх формування, оцінки ефективності використання ведуться не лише в царині фахівців фінансової науки, а й серед економістів практиків протягом великого відтинку часу. В різні історичні відтинки часу, існувала гамма різноманітних широких тлумачень змісту, сутності та важливості фінансових ресурсів. І нині в наукових публікаціях та розвідках знаходимо широкий спектр тлумачень, відтінків та підходів до змісту цього поняття (додаток А), що, свідчить про конверсію та стрімкі динамічні перетворення в економічному просторі, і про певну недооцінку та викривлення суті законів функціонування економічного простору вітчизняною фінансовою наукою і тих тенденцій, конверсійних процесів і явищ, їх дифузій що відбуваються нині. Причому, зауважимо, що наведений огляд не вичерпує всіх акцентів, відтінків та точок зору з цього питання.

      Підсумком вивчення літературних джерел, стало виокремлення найбільш поширених в науковому оберті форматів до визначення сутності фінансових ресурсів. Ми згрупували їх у шість блоків:

      Так, у першому блоці поняття фінансових ресурсів розглядається на макрорівні і зосереджує в собі фінансові ресурси підприємницьких суб’єктів і держави. Найбільш прикметними для цього формату є наступні визначення.

      „Фінансові ресурси – це певний масив коштів, що акумульовано у розпорядженні держави і суб’єктів підприємництва [98, с. 4o4].

      „Фінансові ресурси – це складовий відтинок економічних ресурсів, що презентує кошти бюджетної й грошово-кредитної царини, що спрямовуються на безперебійне функціонування і поступ економіки, використовуються на соціально–культурні заходи, певні потреби оборони і управління” [106, с. 496].

      „Фінансові ресурси економіки, це певний масив амортизаційних відрахувань, грошової акумуляції та інших грошових засобів, що конденсуються при створенні, розподілу і перерозподілу, за певний відтинок часу масиву суспільного продукту” 189, с. 49.. „Фінансові ресурси – певний масив грошових засобів, що конденсуються у власності держави, підприємницьких суб’єктів і які безповоротно використовуються на поступ економіки і покращення життєвого ґатунку народу”  93, с. 59.

      За такого формату легко і просто сконцентруватись на об’єкті фінансового прогнозування, відшліфовувати балансові звіти, а також визначати ескіз впливу фінансових відносин, інструменти та важелі на взаємозв'язок з вартісною конструкцією валового продукту, економіки та плину розширеного відтворення. Разом з тим, недоліком цих визначень є те, що бракує чіткої межі між фінансовими ресурсами підприємницьких суб’єктів та держави, що легко пояснюється тим, що більший відтинок часу вони перебували у беззастережному використанні держави. Але фінансові ресурси підприємницьких суб’єктів і держави істотно відрізняються за своїми витоками формування, спрямуванням, цвілевою конденсацією тощо. „Оскільки надходження і використання соціалістичних підприємств не ідентичні з надходженнями і використаннями соціалістичної держави, то і фінансові ресурси повинні розмежовуватися стосовно цих двох різноманітних складових соціалістичних фінансів” [157, с. 99]. Нині, їх різниця істотно посилюється існуванням різноманітних форм власності, повною автономною відповідальністю і певною самостійністю підприємницьких суб’єктів у прийнятті рішень щодо конденсації і спрямування фінансових ресурсів. Тому, за нашим переконанням, фінансові ресурси підприємства доцільно розглядати, як реально існуючу унікальну, окремо ідентифіковану економічну категорію.

     

      http://diplomukr.com.ua/raboti/21211?mod=dissertations

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.