У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та соціально-правова природа юридичної відповідальності

     

      Відповідальність – складне й багатогранне поняття. Воно має кілька значень. Так, у Філософському словнику під редакцією М.М. Розенталя зазначено: «Відповідальність – це категорія етики і права, що відображає особливе соціальне й морально-правове ставлення особистості до суспільства (людства загалом), яке характеризується моральним обов’язком дотримуватися правових норм» [1, с. 299, 300]. У Словнику російської мови С.І. Ожегова відповідальність визначається як «необхідність, обов’язок відповідати за свої дії, вчинки» [2, с. 401].

      Перш ніж розпочати дослідження юридичної відповідальності за порушення зобов’язань, передбачених трудовим договором, необхідно звернутись до філософських понять «загальне», «особливе» і «окреме». Поділяємо точку зору, що: «У праві не може бути загального без окремого, так само як і навпаки, що вони органічно взаємно пов’язані, залежні, зумовлені», і «...кожне окреме правове явище обов’язково містить передумови, сторони, елементи того, що творить загальну сутність усіх правових явищ» [3, с. 54]. Дотримуючись цієї позиції, визнаємо дисциплінарну і матеріальну відповідальність окремими правовими категоріями по відношенню до юридичної відповідальності. Зазначені види відповідальності містять всі ознаки й елементи, властиві юридичній відповідальності загалом, а також включають специфічні риси, що характеризують їх як особливі правові категорії. Тому найбільш оптимальним вважаємо дослідження цих видів відповідальності через з’ясування основних ознак і характерних рис юридичної відповідальності, оскільки лише загальне певного рівня, причому таке, що становить насамперед якісні, основні, принципові, важливі риси одиничних явищ, може полягати (і полягає) в кожному окремому як його сутність, а вже потім встановлення специфіки безпосередньо дисциплінарної та матеріальної відповідальності працівників у трудовому праві. Загальне поняття відповідальності має філософський характер і конкретизується в певних її видах: політична, суспільна, моральна, юридична відповідальність. Категорія «відповідальність» входить до понятійного апарату наук, які займаються вивченням суспільних процесів.

      Діяльність людини в суспільстві підпорядкована соціальним і моральним нормам і здійснюється, як правило, в умовах суворого дотримання правил поведінки, що містяться в цих нормах. Урегульованість суспільних відносин соціальними нормами є об’єктивною передумовою існування соціальної відповідальності. Як зазначає Н.В. Вітрук: «Відповідальність можлива лише за умови попереднього пред’явлення до поведінки людей певних вимог, сформульованих усно або письмово у відповідних нормах» [4, с. 74]. Суб’єктивною передумовою існування соціальної відповідальності є свобода волі людини, яка належить їй від народження і закріплена законодавчо. Свобода людської волі – це здатність і можливість людини в певний момент часу свідомо і самостійно вибирати той чи інший варіант поведінки. На наш погляд, свобода волі не є абсолютною і безмежною, вона має межі. Право і мораль завжди були мірилами цієї свободи, визначаючи межі вільної поведінки особистості, причому «право з огляду на свою природу окреслює свободу зовнішніх дій людини, залишаючись нейтральним стосовно внутрішніх мотивів її поведінки. Інша справа мораль, яка не тільки визначає межі зовнішньої свободи, а й вимагає внутрішнього самовизначення особи» [5]. Усі прийнятні для суспільства варіанти поведінки обмежені соціальними нормами, зокрема моральними і правовими. Тобто все, що перебуває за цими межами, є негативним і таким, що провокує негативну реакцію з боку суспільства. Людина завжди здійснює вибір лінії своєї поведінки або в межах, установлених соціальними нормами, або поза ними. Отже, якщо людина за допомогою свого вільного вольового рішення обирає той чи інший варіант поведінки, то вона може відповідати за такий вибір і за свої вчинки. Відсутність вибору знімає з неї будь-яку відповідальність [6].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.