У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Кримінальна відповідальність за порушення законодавства про працю

     

      Кримінально-правовій охороні трудових прав людини особливу увагу було приділено вже в перші роки радянської влади. Зміст і розташування норм про відповідальність за посягання на трудові права людини в Особливій частині Кримінального кодексу України впродовж років зазнавали значних змін. Водночас усі злочини проти трудових прав людини умовно поділялися на дві великі групи. Перша група посягання на трудові права людини, не пов’язані із заподіянням шкоди життю або працездатності працівника (ст. 132, 133, 134 КК України 1960 р.). До цієї ж групи зараховано злочини, які порушували норми про охорону праці, у випадку загрози життю або здоров’ю громадян (ст. 135 КК України 1960 р.). Друга група порушення правил громадської безпеки виробництва, тобто порушення спеціальних правил охорони праці на особливо небезпечних роботах або підприємствах (ст. 218, 219, 220, 221 КК України 1960 р.). Новий Кримінальний кодекс України було прийнято у 2001 р. У ньому злочини проти трудових прав людини містяться у двох розділах Особливої частини.

      У розділі V «Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав та свобод людини і громадянина» законодавець розмістив злочини проти трудових прав людини, порушення яких не пов’язано зі спричиненням реальної шкоди здоров’ю або життю працівників. До них належать – ст. 170 – 175 КК України. Стаття 170 КК України передбачає відповідальність за перешкоджання законній діяльності професійних спілок; ст. 171 – за перешкоджання законній професійний діяльності журналістів; ст. 172 – за грубе порушення законодавства про працю; ст. 173 – за грубе порушення угоди про працю; ст. 174 – за примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку; ст. 175 – за невиплату заробітної плати.

      Другу групу посягань проти трудових прав людини законодавець розмістив у розділі Х «Злочини проти безпеки виробництва». Це ст. 271 – 274 КК України. Основною кримінально-правовою нормою цієї групи є ст. 271, яка передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства про охорону праці. Інші норми розділу закріплюють відповідальність за порушення спеціальних правил охорони під час виконання робіт з підвищеною небезпекою або на небезпечних підприємствах. Так, ст. 272 КК передбачає відповідальність за порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою; ст. 273 – за порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах; ст. 274 – за порушення правил ядерної або радіаційної безпеки.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.