У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та завдання спеціальної митної статистики

     

      Митна статистика, як вже зазначалося, крім митної статистики зовнішньої торгівлі, також включає й спеціальну митну статистику, що є системою збору, обробки, аналізу, поширення, збереження, захисту та використання статистичної інформації, що відображає діяльність митних органів при здійсненні ними митної справи.

      Робота з митною статистикою припускає три етапи одержання статистичних показників з метою визначення конкретних характеристик об'єкта спостереження і їхнього аналізу:

      — статистичне спостереження;

      — зведення й групування статистичних даних;

      — розрахунок і аналіз узагальнюючих показників.

      1. Статистичне спостереження.

      Етап статистичного спостереження припускає збір первинних даних по об'єктах митної статистики.

      Існує певний зв'язок і відміна статистичного спостереження і безпосереднього сприйняття людиною явищ. З одного боку, статистичне спостереження може базуватися на власному спостереженні людини. Так, встановлення факту може здійснюватися на основі опитування населення або вимірюванні конкретного параметра об'єкта, підрахунку об'єктів і т.п. Статистичний характер такому спостереженню додає реєстрація його результатів у визначеному інструментарі - опитувальному листі, анкеті й інших спеціальних облікових документах. З іншого боку, статистичне спостереження може представляти процес збору інформації і за вже зареєстрованими даними, наприклад, звітність. Тут найчіткіше висвітлюється різниця статистичного спостереження від безпосереднього сприйняття людиною конкретних явищ, об'єктів.

      Однак, не всі дані, факти, зібрані в процесі статистичного спостереження, можуть бути використані для подальшого дослідження. Вони повинні відповідати визначеним вимогам. Найважливішою вимогою є достовірність даних, які одержуються у результаті статистичного спостереження. Достовірність забезпечується багатьма умовами. Це компетентність працівника, що бере участь у статистичному спостереженні, досконалість інструментарію (бланків, інструкцій), зацікавленість або готовність об'єкта й ін. Достовірність включає як відповідність даних реальної дійсності, так і технічну точність або обгрунтованість виміру. Мета вимагає, щоб простої були зареєстровані з точністю до хвилини. У такій ситуації можна одержати досить об'єктивну картину при узагальненні даних і наданні рекомендацій. Достовірність тісно пов'язана з повнотою даних - отримані дані повинні бути досить повними. Повнота забезпечується, по-перше, охопленням одиниць досліджуваної сукупності. Наприклад, менеджер повинний зробити висновок про розвиток туристичного бізнесу. Очевидно, йому варто зібрати інформацію про всі туристичні фірми, що діють у даному регіоні. По-друге, повноту слід розуміти і як охоплення найбільш істотних сторін явища, тому що кожне досліджуване явище або сукупність носить досить складний характер і має найрізноманітніші ознаки. Якщо в процесі спостереження за туристичними фірмами, наприклад, не будуть зареєстровані фінансові результати, то зробити остаточні висновки про розвиток туризму буде неможливо. По-третє, при вивченні розвитку явища протягом певного часу повнота припускає одержання даних за максимально тривалі періоди. Досить повні статистичні дані є, як правило, масовими, вичерпними. Вони забезпечують потреби комплексного статистичного дослідження.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.