У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Еволюція дієвості міжбанківського кредитування в Україні

     

      В умовах становлення ринкових відносин міжбанківське кредитування має велике значення у забезпеченні банківських установ грошовими ресурсами. Хоча механізм міжбанківського кредитування функціонує в Україні не достатньо довго. Адже, до проголошення незалежності України діяв механізм централізованого розподілу кредитних ресурсів між державними банками, яких, до речі, було усього 6 [48, с.58]. За такої кількості фінансово-кредитних установ про існування в країні ринку міжбанківських кредитів не могло бути і мови. Проголошення незалежності України, та перехід до ринкової економіки стало початком становлення власної фінансово-кредитної системи. Так, у 1991 році було прийнято Закон «Про банки та банківську діяльність», в якому передбачалося створення Національного банку України на основі Української республіканської контори Державного банку СССР. У Декларації про державний суверенітет України та Законі «Про економічну самостійність Української РСР», передбачено право формування власної банківської системи. Це і стало початком створення нових комерційних банків. Так, на початок 1993 року в Національному банку України було зареєстровано 133 банки, а на початок 1994 року у книзі реєстрації було вже 211 банків. Отож, масове створення банків, значна частина яких мали надто мізерний капітал для забезпечення своєї ліквідності та для стабільної діяльності, та створення Національного банку України, однією з основних функцій якого є підтримання ліквідності банківської системи, і стало поштовхом до розвитку міжбанківського кредитування в Україні.

      На сучасному етапі постає необхідність дослідження еволюції розвитку міжбанківських кредитних відносин для аналізу спроб і помилок, які стримували та негативно впливали на розвиток міжбанківського кредитування в Україні для попередження та запобігання їх в майбутньому. Натомість у вітчизняній фінансовій літературі поки що не достатньо досліджень, присвячених даному питанню.

      Так, у праці А.М. Мороза є дослідження розвитку кредитних відносин Національного банку України з комерційними банками. На нашу думку, цього не достатньо, адже кредитні відносини НБУ з комерційними банками це лише частина ринку міжбанківських кредитів [181, с.83]. І. Гумен розглядає аспекти розвитку ринку міжбанківських кредитів в Україні до 1998 року [48, с.58]. Але, з плином часу відбулися суттєві зміни у міжбанківських кредитних відносинах, які потребують детального дослідження та аналізу. Для цього, на нашу думку, необхідно виокремити етапи розвитку міжбанківських кредитних відносин в Україні.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.