У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Основні напрями аналізу суспільної ролі політичних партій у вітчизняній та зарубіжній науці

     

      Політична партія – поняття багатогранне, що досліджується різними галузями наук і має глибоку історію.

      Ст.2 Закону України “Про політичні партії в Україні” дає наступне визначення цього поняття: “Політична партія – це зареєстроване згідно з законом добровільне об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою спиряння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах” [523].

      Венеціанська комісія запропонувала визначення поняття політичної партії як “об’єднання осіб, одною з цілей якого є участь в управлінні публічними справами через висунення кандидатів на вільних і демократичних виборах” [273]. Очевидно, таке тлумачення більше відповідає суті демократичних політичних режимів де функціонують політичні партії у якості суб'єкта державного управління.

      У сучасній науковій літературі існують різні підходи до розуміння терміна “політична партія” (від лат. pars – частина, група, відділ). Політологічний енциклопедичний словник тлумачить це поняття як добровільне об’єднання людей, котрі прагнуть домогтися здійснення ідей, які вони поділяють, задоволення спільних інтересів; організована певним чином частина якоїсь соціальної верстви, класу, покликана висловлювати і захищати інтереси цієї спільноти, домагатися їх дотримання і виконання, бути її політичним “голосом”, “ уособленням” окремих групових інтересів [461, c. 474].

      М.Дюверже у дослідженні про партії називає їх сукупністю спільнот, розташованих по всій країні дрібних об’єднань (секцій, комітетів, місцевих асоціацій тощо), зв’язаних координаційними інститутами [220, c. 58]. Цим самим роблячи наголос на організаційній структурі об’єднання. М.Оферле у роботі “Політичні партії” (1988 р.) пропонує маркетинговий підхід до вивчення цього феномена. Розглядає позначку “політична партія„ як лише можливий варіант більш широкого поняття, яке він називає “політичне підприємство” і яке полягає в обміні політичних цінностей на активну чи пасивну підтримку для конкуруючих структур [67, c. 93–118].

      Політичні партії сучасними науковцями розглядаються як суспільно-історичний феномен. З'ясовується місце партій у політичній структурі суспільства, вивчається історичне призначення політичної партії, її соціально-політичні функції з метою віднайти загальні закономірності діяльності та розвитку партій, їх впливу на розвиток суспільства. Спільним є те, що особливу увагу дослідники приділяють участі політичних партій в організації державної влади, управлінні державними справами.

      Аналізуючи стратегію і тактику партії, методи і засоби її дій, дослідники з'ясовують одну з найголовніших проблем – ставлення партії до влади, її участь у державному управлінні. В умовах будівництва демократичного суспільства актуальним питанням є взаємодія партії з іншими політичними і громадськими об'єднаннями, їх участь у формуванні органів влади та забезпеченні комунікацій державних органів з громадськістю.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.