У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Визначення сутності поняття економічної безпеки підприємства як економічної основи забезпечення ефективності його господарювання

     

      Сутність поняття «економічна безпека підприємства» в економічній теорії та практиці має різне трактування (підрозд. 1.2). Слід зауважити, що оцінка рівня безпеки та заходи щодо її підвищення безпосередньо залежать від того, що вкладається в зміст цього поняття. У найбільш узагальненому вигляді економічна безпека підприємства визначається як стан корпоративних ресурсів і підприємницьких можливостей, що забезпечує найбільш ефективне їх використання для сталого функціонування та розвитку підприємства, а також запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам (загрозам) [33].

      Визначення поняття економічної безпеки безпосередньо пов’язано з урахуванням впливу факторів мікро- та макросередовища. При цьому зміна цих факторів може представляти певну загрозу діяльності підприємства, яка вимірюється різним ступенем вагомості в контексті сталості його роботи.

      Мікросередовище має прямий вплив на результати функціонування організації внаслідок дії таких факторів: діяльність самої організації; взаємовідносини з постачальниками; маркетингові посередники (тобто торгівельні посередники, фірми-спеціалісти з організації руху товарів, агентства з надання маркетингових послуг та кредитно-фінансові установи); клієнти, клієнтурні ринки яких представлені споживацьким ринком, ринком виробників, ринком проміжних продавців, ринком державних установ, міжнародним ринком; конкуренти та контактні аудиторії. Макросередовище впливає на мікросередовище через дію факторів демографічного, економічного, природного, технічного, політичного та культурного характерів [59].

      У цілому економічна безпека підприємства пов’язана із результативністю усіх видів його діяльності (виробничої, фінансової, інвестиційної, інноваційної, комерційної тощо) щодо досягнення стратегічної мети, яка для кожного підприємства полягає у досягненні стійкого рівня прибутку як результату господарської діяльності підприємства при дотриманні соціальних інтересів його робітників. Тому можна сказати, що рівень економічної безпеки буде визначати рівень досягнення підприємством його стратегічної мети.

      Стратегічна мета підприємства визначає його стратегію. Для досягнення мети управлінські рішення за обраною стратегією мають передбачати здатність різних видів діяльності підприємства відповідним чином реагувати на зміни, які відбуваються в оточуючому середовищі. Класики стратегічного менеджменту Томпсон А.А. та Стрікленд А.Дж. [120] підкреслюють, що добре обміркована стратегія націлює на використання найліпших можливостей для зросту компанії та на захист від зовнішніх загроз її благополуччя та майбутньої діяльності. У зв’язку з цим слід вважати, що розробка та підтримка стратегічної мети суб’єкта управління базується на стратегічному плануванні й управлінні його потенціалом і можливостями внутрішнього та зовнішнього середовищ. Взаємодія цих складових забезпечує надійне формування і досягнення поставленої мети. Виходячи з вищенаведеного можна дійти висновку, що ступінь виконання управлінських рішень є вимірювачем економічної безпеки підприємства. Розглянемо загальні положення, що формують той чи інший рівень безпеки. Управлінські рішення слід приймати для кожного ієрархічного рівня суб’єкту управління і від кожного рішення може залежати результативність роботи всього підприємства. З економічної й управлінської точок зору оперативні та поточні рішення треба розглядати як чинник підвищення ефективності господарювання. Загалом господарська діяльність залежить від якості рішень, прийнятих менеджерами усіх видів планування і організації заходів щодо виконання визначеної стратегії та досягнення поставленої мети. При цьому рішення, які приймаються за будь-якою сферою діяльності, умовно можна поділити на рішення щодо наступних ознак: 1) стратегії підприємства; 2) прибутку; 3) факторів, які спрямовані на управління витратами тощо.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.