У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Обгрунтування складових антикризового потенціалу промислового сектора економіки регіону

     

      Функціонування та розвиток національної економіки України в кризовій ситуації є можливим за умов реалізації узгодженої політики держави на всіх рівнях, в тому числі галузевому. Зниження обсягів виробництва і реалізації продукції та послуг на початку 2009 р. порівняно з 2008 р. у провідних галузях народного господарства становить: у будівництві 57,7%, металургії – 46%, машинобудуванні – 58,3%, що поглиблює негативний вплив кризових явищ і висвітлює цілу низку супутніх проблем. Вирішення проблем кризового періоду і стабілізація економіки регіону вимагають обґрунтування дієвого всебічного механізму антикризового регулювання. Політика держави у кожній окремій галузі має ґрунтуватися на знанні економічних процесів, достовірних багатоваріантних прогнозах та мати антикризову спрямованість. Важливе значення при цьому має побудова ефективної системи управління потенційними можливостями саме промисловості регіону.

      Сучасна економічна література характеризується неоднозначністю думок щодо визначення самого поняття «потенціал», його сутності, складу і співвідношення з іншими категоріями [9,с.14; 15, с.52; 257, с.101]. Термін «потенціал» в своєму етимологічному значенні походить від латинського слова potentia, що означає приховані можливості, потужність, силу. Широке трактування смислового змісту поняття «потенціал» полягає в його розгляді як «джерела можливостей, засобів, запасів, які можуть бути приведені в дію, використані для вирішення якої–небудь задачі або досягнення певної мети; можливості окремої особи, суспільства, держави в певній області» [279, с. 104].

      Згідно визначенню, приведеному у Великій Радянській Енциклопедії, в загальному значенні «потенціал», без визначення його видів, є сукупністю засобів, запасів, джерел, що є в наявності, які можуть бути мобілізовані, приведені в дію, використані для досягнення мети. Іноді термін потенціал трактують як «можливості» або «здатність», але в кожний певний момент часу можна позначити сукупність засобів, що визначають дану здатність .

      В словнику російської мови С.І. Ожегова, словнику сучасної російської літературної мови К.А. Тімофєєва, в російському енциклопедичному словнику A.M. Прохорова дається ще одне визначення «потенціалу» як величини, що характеризує широкий клас силових полів в даній точці, відкриваючи цілий ряд понять у фізиці, хімії, математиці [474, с.54].

      Широке трактування смислового змісту терміну «потенціал», приведене у Великій Радянській Енциклопедії, дозволяє застосовувати його до різних галузей науки і діяльності людини залежно від того, про яку силу, засоби, запаси, джерела йде мова. Це тлумачення містить в собі два аспекти: наявність ресурсів і цільову спрямованість їх використання. Відповідно до першого аспекту дослідники розглядають потенціал як сукупність необхідних для функціонування або розвитку системи різних видів ресурсів.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.