У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Адміністративно-територіальна одиниця як соціально -територіальна система

     

      Механізм територіального управління ґрунтується на системі делегування управлінських повноважень на місця. Об’єктом такого делегування виступають спеціальні територіальні одиниці, на які покладено здійснення адміністративних функцій. Такі одиниці ми пропонуємо називати адміністративно-територіальними [185]. Зокрема, В. Опришко класифікує адміністративно-територіальну одиницю як "просторову основу організації і діяльності місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування" [125, с. 227]. З точки зору системного підходу адміністративно-територіальні одиниці постають у вигляді низки субсистем, що формують і наповнюють єдиний організм територіальної суперсистеми. У цьому контексті А. Транін визначає адміністративно-територіальну одиницю, як "своєрідну частину соціально-економічної структури держави" [424, с. 9].

      Низка дослідників під поняттям адміністративно-територіальної одиниці розуміє частину території держави, на основі якої реалізується функції держави, в т. ч. і місцеве самоврядування [392, с. 47; 426, с. 13; 221, с. 236]. Такий підхід знайшов своє віддзеркалення у вітчизняній законодавчій та нормативній практиці [314; 356; 371; 186, с. 81]. Однак це стосується не всіх нормативних актів. Наприклад, Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" не дає ґрунтовного визначення поняття адміністративно-територіальної одиниці, наводячи лише її типи, які функціонують в Україні: "область, район, місто, район у місті, селище, село" [331]. Визначення поняття адміністративно-територіальної одиниці С. Саханенко доповнює такими системними атрибутами, як "межі, назва, постійний центр, де здійснюються функції держави в особі як органів державної влади,...так органів місцевого самоврядування в частині делегованих державою повноважень" [392, с. 47].

      В. Ржевський наголошує на тому, що "адміністративно-територіальні одиниці є не просто географічними поняттями, вони становлять певні політичні єдності, є формою політичної організації держави, що виявилася історично зв’язаною з даною ділянкою території" [381, с. 93]. Інституційний підхід до розуміння адміністративно-територіальної одиниці застосовує Ю. Чернецький, який визначає її як "комплекс взаємозалежних інституцій та інших структурних елементів, кожний з яких робить певний внесок у загальну соціальну стабільність" [446, с. 141]. Наголос на системності адміністративної одиниці робить також М. Пухтинський, який розуміє її як "побудову відповідних взаємин і системи органів публічної влади на певній адміністративній території, яка б була здатна надавати в межах соціальних стандартів повноцінні послуги населенню" [369, с. 35].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.