У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Інвестиції: сутність та класифікація

     

      Запорукою економічного зростання будь-якої країни є ефективне вкладення капіталу з метою його збільшення. Особливо гостро ця проблема стоїть на сучасному етапі розвитку економіки України, який характеризується великим попитом на інвестиційні ресурси внаслідок необхідності відновлення та розвитку матеріально-технічної бази національної економіки. Економічна природа інвестицій обумовлена закономірностями процесу розширеного відтворення і полягає у використанні частини додаткового суспільного продукту для збільшення кількості і якості всіх елементів системи продуктивних сил суспільства. Одним з основних шляхів стабілізації національної економіки, забезпечення високої конкурентоспроможності країни та вітчизняних підприємств, є розвиток інвестиційної діяльності.

      Інвестиційна діяльність має велике значення в соціально-еко¬номічному розвитку держави та підвищенні добробуту населення. За період незалежності України виникали й продовжують виникати проблеми, пов'язані з інвестиційною діяльністю, а це стосується всіх складових ринкової структури держави [151, с. 3].

      В умовах трансформації економіки нагромадження досвіду проведення інвестиційної діяльності в Україні продовжується. Цей вид діяльності в порівнянні з іншими є відносно новим напрямком економічного розвитку, тому є розбіжності в розумінні сутності категоріального апарату інвестиційної діяльності.

      Розкриття змісту й сутності категорії «інвестиційна діяльність» потребує, насамперед, аналізу поняття «інвестиції».

      У державі з командно-адміністративною економікою категорія «інвестиції» не застосовувалася ані в економічній теорії, ані у практиці. В останні роки це поняття використовується в економічній літературі країн Східної Європи та СНД, що пояснюється зміною системи господарювання і переходом до ринкових відносин [36]. Зростання конкуренції зумовлює необхідність підвищення рівня конкурентоспроможності підприємств, формування нових конкурентних переваг, що потребує вкладення коштів, тобто інвестування.

      Термін «інвестиції» (англ. – investment) походить від латинського слова «invest», що в перекладі означає «вкладати». Тобто, під інвестиціями слід розуміти будь-яке вкладення коштів з метою їх збільшення [46, с. 52].

      У минулому більшість авторів трактувала поняття «інвестиції» як сукупність витрат, що реалізуються у формі довгострокових вкладень у галузі народного господарства (виробничі фонди), тобто інвестиції помилково ототожнювались із поняттям «капітальні вкладення» [36]. Інвестиції в цьому випадку розглядаються як вкладення коштів у відтворення основних фондів, але разом з тим, інвестиції можуть здійснюватися й в оборотні активи, і в різні фінансові інструменти, і в окремі види нематеріальних активів, отже, «капітальні вкладення» – більш вузьке поняття. У багатьох визначеннях інвестицій відзначається, що вони є вкладеннями коштів, але інвестування може здійснюватися також у формах рухомого й нерухомого майна.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.