У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Роль рефлексивного управління в забезпеченні життєздатності соціально-економічних систем

     

      У сучасній економіці все більшої ваги набувають її соціальна, гуманістична складові, що вимагає комплексного розгляду соціально-економічних систем. Ефективний розвиток таких систем різного масштабу (країна, регіон, організація) залежить не лише від розвитку соціально-економічних відносни і продуктивних сил, а також від методів і механізмів управління, які все більше спираються на особливості людської поведінки.

      Проблеми забезпечення життєздатності соціально-економічних систем ми розглядаємо в рамках сучасного напряму соціально-економічних досліджень – рефлексивного управління. Необхідність у застосуванні рефлексивного управління виникає, коли немає можливості прямого управління, тобто відносини між економічними агентами не є прямим підпорядкуванням. Наприклад, відосини обміну між продавцем і покупцем. Рефлексивне управління поведінкою покупця з боку продавця є неціновим методом підвищення купівельного попиту. Особливості управління за рахунок рефлексії визначають його важливу роль у забезпеченні життєздатності соціально-економічних систем, їх конкурентоспроможності. Питанням моделювання процесів рефлексивного управління присвячені праці відомих вітчизняних і зарубіжних учених: В. Лефевра [217; 218], Т. Таран [352], В. Шемаєва [352], Д. Новікова [247-249], Р. Лепи [216] та інших, у яких використовуються як класичні математичні методи моделювання (булева логіка, теорія графів), так і сучасні (нечітка математика, когнітивне моделювання).

      Основною необхідною умовою застосування рефлексивного управління в соціально-економічних системах є наявність у них активних елементів, що рефлексують, – агентів (визначення 1.1).

      Оскільки термінологію, пов'язану з моделюванням рефлексивних процесів, економіка успадкувала від психології та соціології, і вона ще не усталена, то в наукових працях з рефлексивного управління зустрічаються споріднені терміни «соціальний актор», «суб'єкт» тощо, які далі згідно з визначенням 1.1 узагальнено поняттям «агент».

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.