У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологічні підходи до формування фінансової політики

     

      Методологічна функція є суттєвою функцією будь-якого теоретичного знання, у тому числі й економічного. Загально-філософські методології були сформовані ще в епоху античності. Але як зріле вчення про принципи, підходи, методи і прийоми пізнання методологія науки виникла в XVII — XVIII ст. у зв'язку з диференціацією науки та бурхливим її розвитком. Історико-філософські традиції різних країн щодо визначення методологічних засад науки суттєво відрізняються: наприклад, у сучасній Англії домінує аналітична філософія, у Німеччині, Франції, США — феноменологія, у колишньому СРСР і на пострадянському просторі — діалектичний та історичний матеріалізм. Тобто, існує багато різних методологій, детермінованих історичними, культурними, соціальними, науковими традиціями, умовами і творчими здібностями вчених - скільки є науковців, стільки існує й методологічних підходів до пізнавальної діяльності у будь-якій сфері суспільного життя.

      Дослідження економічного спрямування (у тому числі й фінансів) базуються на галузях філософського знання (онтологія, гносеологія, аксіологія, методологія, праксеологія, соціальна філософія, філософська антропологія, філософія науки тощо). Філософія, по-перше, входить до складу теоретичної частини будь-якої науки. Як казав М. Фарадей, «там, де думка поєднується з фактом, без філософії обійтись не можна». По-друге, будь-який світогляд є філософським осмисленням світу, проявом відносин «людина – світ». По-третє, філософське знання є одним з елементів суспільної свідомості й пронизує всі інші її елементи (політичну, правову, моральну, естетичну, економічну, екологічну свідомості). По-четверте, воно охоплює й парафілософські проблеми й дослідження (логіку, психологію, соціологію, політологію тощо) [387, 287]. Сучасна методологія – це відносно самостійна, розгалужена галузь знання про методи, що застосовуються у різних науках і на практиці. Розрізняють загальну, загальнонаукову, спеціальну та міждисциплінарну методологію, котра володіє цілим арсеналом таких методів:

      1. Загальні – діалектичний, метафізичний, аналітичний, інтуїтивний, феноменологічний, герменевтичний тощо.

      2. Загальнонаукові - експеримент, спостереження, моделювання, гіпо-тетико-дедуктивний метод, сходження від абстрактного до конкретного тощо.

      3. Спеціальні - методи кількісного аналізу, метод статистичного моделювання при вивченні складних систем й ін.

      4. Міждисциплінарного дослідження - соціологічні, політологічні, філософські методи у дослідженнях економіки та фінансів [417, с.189].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.