У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Соціально-правові передумови сучасного українського конституціоналізму

     

      Конституційно-правова свобода людини як мета сучасного українського конституціоналізму є можливою за умови існування громадянського суспільства – сфери матеріального, духовного та політичного життя людини. Саме громадянське суспіль¬ство, як система економічних, політичних, культурних та правових відносин між людьми, є «простором свободи» соціально активних особистостей.

      Громадянське суспільство є передумовою конституціоналізму, насамперед тому, що саме воно здатне реально обмежити публічну владу в інтересах людини з метою забезпечення свободи людини. У громадянському суспільстві «створюються умови для самовизначення, самореалізації особистості, забезпечення її автономії, незалежності від будь-якого незаконного втручання (включаючи державне)» [576, c. 238]. Не тільки з юридичної, але й з політологічної точки зору громадянське суспільство є стримуючим та обмежуючим фактором щодо держави, «сукупністю автономних, авторитетних недержавних структур, які становлять систему конструктивних противаг та стримувань для структур державної влади» [560, c. 205]. Водночас не можна сприймати створення громадянського суспільства як антипод держави. Більше того, «високоорганізоване громадянське суспільство передбачає сильну правову державу, причому сильну правами та обов’язками своїх громадян, а також повнотою своєї відповідальності перед ними» [560, c. 208].

      Громадянське суспільство – це вільне суспільство, а свобода громадянського суспільства полягає в його самостійності та відносній незалежності від держави. «Поняття громадянського суспільства має на увазі певний ступінь (потенційної) політико-правової та економічної свободи у відношенні до держави» [594, c. 202]. Абсолютна незалежність від держави не є реальною, тому що саме держава є певним гарантом цієї свободи.

      Розвинуте громадянське суспільство у змозі обмежити державну владу, на відміну від людини, яка не має влади, а має тільки свободу і тому не може реально вплинути на державу. У цьому випадку держава може тільки самообмежити свою владу та визнати пріоритет людини. Громадянське суспільство в Україні має поступово перетворюватися на силу, яку неможливо буде не визнавати. Така сила повинна мати демократичний, справедливий, правовий характер, тому що громадянське суспільство a priori – це демократичне суспільство. Як слушно зазначає А. М. Колодій, «громадянське суспільство характеризується: 1) демократичністю; 2) соціальною спрямованістю; 3) урегульованістю соціально справедливим правом» [198, c. 13]. Сила громадянського суспільства – в реальній свободі людини, у пріоритеті її прав та інтересів перед всіма іншими цінностями. Людина є центром громадянського суспільства. Громадянське суспільство зацікавлене у розвитку людини, в досягненні нею особистого успіху, воно орієнтоване на людину, функціонує «через людину» та «заради людини», тобто воно є гуманістичним. Без вільної людини немає громадянського суспільства.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.