У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Використання зарубіжного досвіду проведення податкових реформ в процесі детінізації економіки України

     

      Політика детінізації економіки представляє цілісну сукупність дій, які спрямовані на подолання причин та передумов тіньових явищ та процесів, реалізація якої передбачає використання певного набору інструментів. Суперечності між цілями держави і основних агентів ринку є передумовою розвитку і поширення тіньового сектору економіки. Саме податкова політика може бути використана як ефективний засіб боротьби з тіньовою економічною діяльністю завдяки регулюючої функції податків.

      Відомо, що держава впливає на забезпечення своїх інтересів шляхом поширення певних обмежень, вимог та заборон, які обмежують можливості діяльності агентів ринку, що викликає протистояння державному управлінню і поширення тінізації економіки. Оскільки з одного боку, податкова політика може виступати в ролі обмежень, з іншого - в ролі певного амортизатора, який балансує інтереси держави і платників податків, то проведення податкових реформ може сприяти скороченню обсягів тіньового сектора.

      На думку Соколовської А. необхідність проведення будь-якої податкової реформи зумовлена невідповідністю основних параметрів податкової політики цілям і завданням конкретного етапу соціально-економічного розвитку держави. [136, с. 71]. Звичайно, існування тіньової економіки не може бути єдиною або основною причиною проведення широкомасштабних податкових реформ, оскільки наслідками такого реформування є зміна певних параметрів соціально-економічного розвитку. Але в сукупності основних задач податкових реформ може бути і значне скорочення тіньового сектора економіки.

      Слід зазначити, що проведення податкових реформ відбувається як у процесі становлення системи оподаткування, так і в процесі її подальшого розвитку. Податкові реформи мають обов’язкове теоретичне обґрунтування, яке забезпечує певна економічна доктрина. Податкові реформи можна поділити на еволюційні, які передбачають поступове вдосконалення існуючої системи оподаткування, та революційні – радикальні і одночасні зміни податкової системи. На нашу думку, для боротьби з тіньовою економікою більш прийнятний є саме еволюційний шлях поступових змін в системі оподаткування. Це пояснюється тим, що сама по собі податкова політика створює умови функціонування всіх агентів ринку в офіційному секторі, а будь-які одночасні кардинальні зміни, що перетворюють умови існування в цьому середовищі можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

      Дослідження зарубіжного досвіду проведення податкових реформ і аналіз їх впливу на обсяги тіньової економіки дасть можливість сформувати основні напрямки такого реформування для вітчизняних умов. Зарубіжний досвід можна розглянути з двох позицій: по-перше, з боку обраного способу проведення податкових реформ; по-друге, з концептуальної позиції, яка закладалась в основу процеса перетворення. Для подальшого дослідження розглянемо основні податкові реформи, а потім їх вплив на поширення тіньового сектора.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.