У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Мотивація як функція управління персоналом

     

      У сучасних умовах однією з головних задач для підприємств різних форм власності є пошук ефективних способів управління працею, що забезпечують активізацію людського фактора. Слід зазначити, що вирішальним фактором результативності діяльності людей є їх мотивація. Поняття мотивації тісно зв'язано з проблемою керування персоналом. Нові економічні відносини породжують і нові вимоги до персоналу, пов'язані з формуванням нової свідомості, менталітету, а, отже, методів мотивації. Таким чином, у сучасних умовах ефективне управління персоналом неможливо без розуміння самої мотивації як явища чи процесу діяльності.

      У науковій літературі дається безліч визначень мотивації, розглянемо деякі з них. Так А.П. Єгоршин дає наступне визначення мотивації: «Мотивація - це процес спонукання людини до діяльності для досягнення цілей» [62, с. 146].

      У свою чергу С.К. Мордовін дає дещо інше визначення: «Мотивація - це створення внутрішнього спонукання до дій» [33, с. 352]. Дане визначення має на увазі під мотивацією якусь психологічну причину, яка змушує людину діяти, і що важливіше причина, тим ефективніше буде діяти людина.

      Але найбільш повне і розгорнуте трактування мотивації праці, на наш погляд, подано В.В. Травіним і В.А. Дятловим. «Мотивація праці - це прагнення працівника задовольнити потреби (отримати певні блага) за допомогою трудової діяльності» [150, с. 336]. Однак, хотілося б відзначити, що це судження авторів дані з позиції працівника, але не керівника. Крім того, дане визначення можна вважати керівництвом до дії в системі управління організацією.

      У результаті узагальнення наведених вище трактувань мотивації праці випливає висновок, що мотивація - це процес спонукання кожного співробітника (всіх членів колективу) до активної діяльності для задоволення своїх потреб і для досягнення цілей організації.

      Це визначення показує тісний зв'язок управлінського та індивідуально-психологічного змісту мотивації, заснованого на тому, що управління соціальною системою і людиною містить у собі обов'язковий елемент узгодження цілей об'єкта і суб'єкта управління. Результатом його буде трудова поведінка об'єкта управління і, в кінцевому підсумку, певний результат трудової діяльності [12].

      Вивчення теоретичних аспектів мотивації не обмежується аналізом визначень. Вважаємо за доцільне розглянути позиції поведінкової школи менеджменту, що справила найбільший вплив на формування мотивації.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.