У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Страхування, як фінансово-економічна категорія

     

      У ринковій економіці страхування виступає, з одного боку, засобом захисту бізнесу і добробуту людей, а з іншого – комерційною діяльністю, що приносить прибуток. Джерелами прибутку страховика є доходи від власної страхової діяльності, інвестицій, тимчасово вільних грошових коштів, що вкладені в об'єкти матеріального виробництва і невиробничої сфери, акції підприємств, банківські депозити тощо [192, с. 3].

      Як економічна категорія, страхування виражає виробничі відносини, які реально існують в суспільстві, мають об'єктивний характер і специфічне суспільне призначення.

      Офіційне тлумачення страхування подано в Законі України «Про страхування» (остання редакція): «Страхування – це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів» [134]. У законі зазначені мета страхування та джерела забезпечення страхового захисту. Також слід зазначити, що дія цього закону не поширюється на державне соціальне страхування. У науковій літературі мають місце різні точки зору на визначення «страхування» як економічної категорії і сформульована значна кількість відповідних визначень. Наведемо деякі з них, які зустрічаються, як в ранніх роботах дослідників, так і в сучасних працях.

      Як стверджує В.В. Шахов, «страхування має свій економічний зміст і відповідні форми прояву, які виражаються у функціях, тому його потрібно розглядати як самостійну економічну категорію» [190, с. 113].

      Так, у найбільш вузькому трактуванні страхування розглядається в Енциклопедичному словнику – «як один із способів відшкодування за рахунок страхового фонду збитку, заподіяного майну юридичних і фізичних осіб стихійними лихами або нещасними випадками» [200, с. 454]. У даному визначенні автор вказує лише на деякі об’єкти страхування та страхові випадки, за якими може бути відшкодовано збитки.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.