У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальні основи процесу управління витратами підприємства роздрібної торгівлі

     

      Високі результати роботи підприємств роздрібної торгівлі в умовах конкуренції та невизначеності ринкового середовища залежать від якісно побудованої й ефективно діючої системи управління економічною діяльністю підприємства. Зважаючи на те, яку роль відіграють витрати у формуванні показника ефективності діяльності підприємства (прибутку) та забезпеченні інтересів його власників, можна стверджувати, що в межах цієї системи найбільш складним і неоднозначним блоком є управління витратами. Теоретичним і методичним аспектам цього напрямку протягом останніх десятиріч ХХ та початку ХХІ ст. було присвячено чимало досліджень.

      Значний внесок у становлення і розвиток управління витратами зробили Грещак М.Г., Коцюба О.С., Козаченко Г.В., Погорєлов Ю.С., Хлапьонов Л.Ю., Макухін Г.А., Великий Ю.М., Прохорова В.В., Сабліна Н.В., Давидович І.Є., Котляров С.А., Турило А.М., Кравчук Ю.Б., Трубочкіна М.І., Лебедев В.Г., Дроздова Т.Г., Кустарев В.П., Томпсон А.А., Стрикленд А.Дж., Шанк Дж., Говиндараджан В., Шим Джей К., Сигел Джоэл Г. та багато інших вітчизняних і закордонних науковців 30, 80, 122, 127, 241, 243, 249, 271, 289. Дослідниками були вивчені концептуальні основи управління витратами підприємств у цілому та за окремими їх видами. Значну увагу приділено управлінським підходам зниження витрат на виробництво і реалізацію продукції, зокрема собівартості. Разом із тим, управління витратами, як найважливіша складова управління підприємствами торгівлі, слабко висвітлена в науковій літературі. Можна виділити лише окремі праці Мазаракі А.А., Ушакової Н.М., Лігоненко Л.О., Бланка І.О., Кравченко О.С., Іванюти П.В., Лугівської О.П., Гриньова Б.В., Єгоркіної Т.О., Малахова Є.В., Кузьминої Ю.В., Смирнов Є.М. та ін. науковців 78, 108, 129, 134, 145, 148, 223, в яких авторами розглянуто й вирішено загальнотеоретичні і методичні питання, наведені рекомендації щодо розробки та реалізації управлінських рішень, заснованих на використанні об'єктивних економічних законів щодо формування й регулювання витрат підприємства роздрібної торгівлі відповідно до його стратегічних і поточних цілей. Проте, на сьогодні у вітчизняній практиці не простежується єдності думок науковців щодо управління витратами як у частині термінології визначення цього поняття, так і в технології реалізації управлінського процесу.

      У сучасній економічній літературі управління витратами автори, як правило, розглядають як процес або засіб цілеспрямованого формування оптимального розміру і структури витрат, здатних забезпечити досягнення високого економічного результату (додаток Ж). У Методичних рекомендаціях оцінки впливу економічних чинників на собівартість виробництва продукції (робіт, послуг) у промисловості та ефективність роботи підприємства, розроблених Державним інститутом комплексних техніко-економічних досліджень Міністерства промислової політики України у 2003 році, управління витратами трактується «… як процес цілеспрямованого формування витрат щодо їх видів» [161, c. 64].

      Цей підхід розділяють М.Г. Грещак, В.М. Гордієнко, О.С. Коцюба, Ю.М. Лозовик, які управління витратами визначають як «…процес цілеспрямованого формування витрат за місцями виникнення, ресурсами, роботами, об’єктами та часом здійснення в напрямі досягнення й підтримання їх мінімального рівня, з урахуванням стратегічних установок підприємства, та безперервного пошуку шляхів зниження отримуваних значень» [249, с. 37]. Дещо не згоден з ними А.П. Градов, який відзначає, що управління витратами не завжди повинне бути спрямоване безпосередньо на економію витрат. Принциповим є забезпечення ефективності цих витрат, тобто одержання прибутку, що реально виправдовує витрати. Саме тому головним в управлінні витратами є запобігання потенційно неефективним витратам [76]. Майже такої самої думки дотримуються російські та вітчизняні науковці Т.Г. Дроздова, В.Г. Лебедєв, В.П. Кустарьов, А.Н. Асаул, І.Б. Осорьєва, І.Є. Давидович, А.В. Череп, які розглядають управління витратами «як динамічний процес, що включає управлінські дії, мета яких полягає у досягненні високого економічного результату діяльності підприємства» [80, с. 7; 252, с. 16; 265, с. 19].

      Цього ж погляду додержується більшість науковців, що займаються проблемами управління витратами в підприємствах торгівлі. Так, Є.М. Смірнов, визначає, що в підприємствах торгівлі: «управління витратами обігу можна трактувати, як процес прийняття та реалізації рішень, які забезпечують ефективне використання ресурсів підприємства. Суть управління витратами обігу полягає в узгодженні часу й обсягу використання ресурсів з потребами підприємства торгівлі, які виникають у процесі реалізації цілей його розвитку» [223, с. 109]. Хамідулліна Г. і Бачурина А. визначають управління витратами як процес, що включає управлінські дії, метою яких є досягнення високих економічних результатів [13, 258].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.