У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Підвищення ефективності управління витратами підприємств роздрібної торгівлі на основі організації центрів відповідальності

     

      Витратний механізм підприємства роздрібної торгівлі можна розглядати як систему взаємозв’язаних економічних явищ, що відбуваються на різних стадіях торгово-технологічного процесу під дією єдиного імпульсу і дають єдиний результат. Умови діяльності торговельного підприємства як суб’єкта ринку характеризуються нестійкістю й невизначеністю. У зовнішньому середовищі і всередині підприємства можуть виникати непередбачені ситуації, тому потрібний механізм, який дозволяв би відстежувати виникаючі негативні тенденції в області витрат і вчасно запобігати можливості нанесення підприємству збитку. Створення такого механізму вимагає децентралізації функцій управління витратами, розподілу управлінських завдань між фахівцями різного ієрархічного рівня. У свою чергу, децентралізація функцій управління витратами потребує визначення їх складу і диференціації за об’єктами виникнення й обліку.

      Механізм управління витратами характеризується організаційною структурою, методами функціонування в процесі виконання роздрібним торговельним підприємством своїх функцій, використання ресурсів і досягнення ефективності діяльності. При цьому методи функціонування включають постановку цілей, планування заходів щодо їх досягнення, облік їх виконання, аналіз, контроль і оцінку отриманих результатів.

      Організаційну структуру механізму управління витратами підприємства роздрібної торгівлі слід проектувати на основі його торгово-технологічної та організаційної структури. Відомо, що торгово-технологічна структура підприємства роздрібної торгівлі, що складається з торгово-операційної (основної) і допоміжної підсистем, включає торгові точки, відділи, секції, служби тощо, а організаційна відбиває структуру управління ними. На нашу думку, якщо підрозділи торговельного підприємства виконують функцію реалізації товарів і надання покупцям платних послуг, то кожний із них можна розглядати як центр прибутку. Якщо підрозділи підприємства роздрібної торгівлі виконують лише частину торгово-технологічного процесу (стадію) і не виконують безпосередньо функцію реалізації товарів (надання платних послуг), вони можуть бути тільки центрами відповідальності за використання ресурсів. Це стосується як частини підрозділів роздрібного торговельного підприємства, що здійснюють окремі операції торгово-технологічного процесу, пов’язані із продовженням виконання виробничих функцій в торгівлі, зокрема зберігання товарів, фасування, сортування, передпродажну підготовку тощо, так і підрозділів, що забезпечують виконання допоміжних процесів та операцій, зокрема безпеку, транспортування, обслуговування обладнання тощо, а також підрозділи управління підприємством.

      Загальний підхід до обліку витрат на виробництво і реалізацію продукції (товарів, послуг) передбачає два способи обліку: за елементами витрат і методом калькуляції собівартості продукції. Ці методи пов’язані між собою, проте у кожного з них свої способи формування і групування витрат. Знання питань, що пов’язані із формуванням і обліком витрат, є базою для їх подальшого розподілу за центрами відповідальності і правильного підходу до управління ними.

      Переважна частина витрат, що включаються до кошторисів загальновиробничих, загальногосподарських і комерційних витрат, вважається постійною. Лише невелика їх частина знаходиться в залежності від зміни обсягу товарообороту торговельного підприємства. При цьому слід пам’ятати, що постійні витрати є статичними до тих пір, доки не змінюються умови торгово-технологічного процесу (зміни у складі торгового обладнання у зв’язку із введенням або вибуттям, розширення торгової мережі тощо).

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.