У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методичний підхід до створення кластера в системі інноваційно-орієнтованого управління розвитком будівельного комплексу регіону

     

      Формування системи реалізації наукового та інноваційного потенціалу як на національному, так і на регіональному рівні – одне з найважливіших завдань на шляху до становлення в Україні інноваційної економіки. Як показує закордонна практика, кластери – ефективний механізм регіонального розвитку, що є своєрідним майданчиком для конструктивного діалогу між представниками бізнесу, науки і органів державної влади, що дозволяє підвищити залученість приватного сектора, держави, дослідницьких і освітніх установ до інноваційного процесу. Прикладом ефективного формування мереж кластерного типу у будівельному комплексі є Словенія. Будівельний кластер у Словенії (Construction Cluster of Slovenia – CCS) - створений у лютому 2004 року 14-ма підприємствами і організаціями. З 2006 року CCS розвивається у напрямі інноваційного кластера, значна увага зосереджена на інтернаціоналізації та міжнародному співробітництві. Місією CCS є створення умов для: підвищення продуктивності й ефективності бізнесу, інновацій, розвитку технологій; зростання та розвитку конкурентоспроможності на основі застосування принципів кластеризації; підвищення ефективності отримання знань та використання людських ресурсів; взаємного співробітництва і виходу на ринки Євросоюзу та на світові ринки; співпраці з державними установами, дослідницькими організаціями; участі у міжнародних наукових дослідженнях, співробітництва з іноземними кластерами та бізнесом.

      Позитивний досвід формування будівельних кластерів має Польща. У грудні 2007 року в Гданську створено будівельний кластер (Gdański Klaster Budowlany). Основною метою якого є розвиток механізмів співпраці та полегшення доступу до знань у будівельному комплексі, передача та впровадження новітніх технологій, зниження операційних витрат, і таким чином досягнення значного зростання рівня конкурентоспроможності підприємств будівельного комплексу Поморського регіону. Підприємства промисловості будівельних матеріалів, які є членами будівельного кластера, отримали можливість розвивати свої власні дослідження та впроваджувати інноваційні розробки у виробництво (завдяки співпраці кластера з науково-дослідними установами – Польським інститутом пасивного будівництва, Гданським політехнічним університетом, Інститутом будівельної техніки).

      Значний досвід стосовно кластеризації будівельного комплексу має Австрія. У 2003 році сформовано Кластер зеленого будівництва Нижньої Австрії (Lebensmittel Cluster Niederösterreich). За даними червня 2010 року в складі кластера налічується близько 185 учасників. Оборот кластера сягає понад 3534000000 €. Основними напрямами діяльності кластера є реконструкція старих будинків з низькими показниками енергоефективності, будівництво нових багатоповерхових пасивних будинків, покращення комфорту житлових приміщень.

      Досить значний досвід в формуванні регіональних будівельних кластерів має Росія. Зокрема, будівельний кластер Красноярського краю об’єднує понад 4,5 тис. великих, середніх та дрібних підприємств: підрядних організацій, підприємств промисловості будівельнихматеріалів і конструкцій, проектних та науково-дослідних організацій.

      За період з 2005 по 2008 рр. в Астані (Казахстан) в рамках розвитку кластера будівельних матеріалів реалізовано десять інвестиційних проектів по виробництву будівельних матеріалів з сумарним об’ємом інвестицій близько 10 млрд. тенге. В межах кластера створено індустріальний парк площею 600 га.

      НаХмельниччині за ініціативи асоціації „ПоділляПерший” створеноперший в Україні будівельний кластер, що об’єднує понад 30 малих та середніх підприємств, які спеціалізуються на виробництві будівельнихматеріалів, проектуванні, дизайні, будівництві і забезпечують виконання повногоциклу будівництва.

      Щеодним з прикладів формування кластерних структур в будівельній сфері є підписання у 2007 р. угоди про створення будівельного кластера в рамках єврорегіону „Слобожанщина”, що охоплює Харківську та Бєлгородську області.

      НаЧернігівщині за ініціативиАсоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів» прийнято рішення розпочати пілотний проект по створенню будівельного кластера у Менському та Городянському районах.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.