Аналіз чинників, які впливають на економічну стратегію підприємства з виробництва фруктових і овочевих соків
Сьогодні підприємство повинно саме визначати і прогнозувати параметри зовнішнього та внутрішнього середовища. Значний внесок в дослідження чинників зовнішнього та внутрішнього середовища зробили такі зарубіжні та вітчизняні вчені, як І. Ансофф, М. Портер, Ю. Б. Іванов,
О. М. Тридід, Р. А. Фатхутдінов та інші [1; 96; 142; 144; 147].
Під чинниками будемо розуміти умови, причини, параметри, показники, що впливають на процес формування економічної стратегії і його результати.
Визначення ключових чинників, які є динамічними у часі і у просторі відбувається в процесі проведення стратегічної діагностики середовища. З точки зору системного підходу розрізняють такі види середовища: внутрішнє і зовнішнє. Такий підхід дає змогу розглянути чинники внутрішнього та зовнішнього середовища як складні системи, що містять окремі елементи, а також глибше дослідити їх вплив на економічну стратегію підприємства з виробництва фруктових і овочевих соків (Додаток Д).
Одним з найбільш поширених інструментів для проведення аналізу чинників зовнішнього середовища прийнято вважати PEST-аналіз. Він дозволяє виокремити найбільш важливі чинники, зокрема, політико-правові, економічні, соціокультурні, технологічні.
Розглядаючи політико-правові чинники треба зазначити, що на результати роботи підприємств з виробництва фруктових і овочевих соків впливає державна політика. Потрібно постійно слідкувати за прийняттям нових законодавчих актів, нормативних документів місцевих органів.
Сьогодні в Україні в національній системі стандартизації з перероблення та консервування овочів і фруктів створені і працюють наступні технічні комітети стандартизації: ТК 23 – продукція садів, виноградників і виноробна продукція; ТК 24 – продукція з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки; ТК 154 – соки та соковмістні продукти [102, с. 64-65].
Вся работа доступна по Ссылке