Моделі і методи оцінки ефективності формування та функціонування кластерного механізму конкурентоспроможного розвитку виноградарської галузі
Для того щоб модернізувати всю виноградарську галузь, від її розміщення й технології оброблення до переробки й маркетингу, стає все більш важливим по-новому розглянути організаційно-економічні засади виробництва продукції виноградарства й використання його виробничого потенціалу. У методичному плані вони пов'язані з формуванням інтеграційних структур в агросекторі і оцінкою економічної ефективності їх функціонування. При цьому такі методики варто адаптувати до кластерних структур з використанням економіко-математичного моделювання.
Із цих позицій слід відзначити, що інтеграційні процеси у виноградарській галузі, як правило, відбуваються у формі приєднання або поглинання великими сільськогосподарськими підприємствами збиткових господарств. Проведена нами оцінка організаційно-економічного рівня інтеграції показала, що для регіону з низькою інвестиційною активністю вдосконалювання інтеграційних процесів бажано здійснювати на основі взаємовигідного співробітництва зацікавлених в об'єднанні підприємств при збереженні їх господарської самостійності. Вона служить передумовою для створення кластерних структур на основі стратегічного партнерства підприємств, фінансово-кредитних і наукових організацій, органів державної влади.
Основне завдання проектування кластера полягає в оптимізації процесів кластерної взаємодії, що забезпечує максимальні значення показників ефективності, на які варто орієнтуватися, оцінюючи якість кластерної структури. У зв'язку із цим необхідно розробити варіантну економіко-математичну модель, що описує процеси кластерної взаємодії.
Вся работа доступна по Ссылке