У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальний підхід до формування фінансового механізму розвитку зеленого бізнесу

     

      У контексті потреби фінансового забезпечення переходу на принципи сталого розвитку особливого значення набуває розробка фінансового механізму розвитку зеленого бізнесу, призначення якого полягає в створенні найбільш сприятливих умов функціонування суб’єктів господарювання, які забезпечували б використання прогресивних енергоефективних і екологічно-конструктивних технологій, заохочували до зниження використання невідновлюваних природних ресурсів та раціонального застосування відновлюваних, а також стимулювали до формування внутрішніх джерел фінансування природоохоронних заходів з покращення стану НПС.

      Аналіз попередніх досліджень, проведених у межах тематики фінансового забезпечення екологічної діяльності підприємств, показує, що питання фінансового механізму розвитку зеленого бізнесу в них не висвітлювалося. У вітчизняних нормативно-правових актах розкрита сутність лише економічного механізму природокористування та природоохоронної діяльності ¬– комплексу економічних заходів, які направлені на забезпечення охорони НПС та раціонального природокористування всіх економічних суб’єктів держави [119, с. 101–107; 160] і не розроблено фінансового механізму, який сприяв би впровадженню екологічного менеджменту на підприємствах та забезпечував їх прибутковість.

      Окремі автори виділяють еколого-економічний механізм природокористування [94] та економічний механізм реалізації екологічної політики [146, с. 78–83]. Так, Веклич О. виділяє фінансово-кредитний механізм регулювання природокористування як структурну частину економічного механізму екологічного регулювання, який автор ототожнює з економічним механізмом природокористування та природоохоронної діяльності [13, c. 13–14]. У роботі Кашенко О. [64, с. 80] використовується термін „фінансовий механізм забезпечення екологічного розвитку”, проте не наводиться його визначення. Таранюк К. дає таке визначення фінансового механізму екологічного регулювання – система спеціально розроблених і законодавчо закріплених форм, методів, інструментів та важелів, створення і використання фінансових ресурсів з метою досягнення еколого-економічної збалансованості функціонування суспільного виробництва та зниження негативного впливу на НПС [159, с. 144]. За визначенням Хлобистова Є., економічним механізмом екологічної політики є комплекс організаційних, нормативних та правових заходів, спрямованих на оптимальну взаємодію економіки та НПС по відношенню до людини. Іншими словами, це система державного стимулювання, попередження та обмеження різноманітних напрямів діяльності, пов'язаних з небезпечним для людини впливом на НПС. Фінансові механізми екологічної політики держави є комплексом організаційних та інституційних заходів, спрямованих на кредитно-фінансове забезпечення формування та реалізацію екологічної політики відповідно до рівня розвитку продуктивних сил і соціальних пріоритетів щодо стану довкілля та раціонального природокористування [169, с. 745]. Лазор О. під фінансово-економічним механізмом захисту використання і відтворення природних ресурсів та охорони довкілля розуміє систему фінансово-економічних методів, важелів, форм і прийомів з управління заходами охорони, збереження, використання та відтворення природних ресурсів з відповідним правовим, нормативним, фінансовим та інформаційним забезпеченням [81, c. 188–195].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.