У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методичні основи дослідження процесу управління конкурентоспроможністю

     

      Методологічний підхід до створення механізму конкурентоспроможності аграрних підприємств може охоплювати певну сукупність методів економічної науки. Вони допомагають усвідомити загальну закономірність самого процесу пізнання конкуренції, розкрити її сутність та виявити певні особливості. Методологія наукового пізнання у широкому сенсі об'єднує методи дослідження, логіку та теорію наукового пізнання. Методика сукупність методів, що пов’язані загальністю вирішення окремих проблем. Методика розкриває вживаний порядок та послідовність дій при проведенні дослідження, тобто виконується наче функція алгоритму. Щоб розкрити сутність явища, необхідно теоретично та методично вірно підійти до їх вирішення. Метод пізнання може бути наочним, якщо він відображає об’єктивні закони реальної дійсності. Метод окреслює шлях до істини, дає регулятивні та нормативні настанови для пізнавального процесу, забезпечує надійність та достовірність здобутих знань [188].

      У економічній науці використовується чимало методів. Проте вибір кожного конкретного методу для реалізації завдань залежить від природи досліджуваного процесу та мети. Метою даного дослідження є розвиток теоретичних та методичних положень щодо управління конкурентоспроможністю сільськогосподарських підприємств та формування відповідного організаційно-економічного механізму. Для досягання поставленої мети ми вважаємо за потрібне сформулювати ряд покрокових завдань, що будуть виконані у другому та третьому розділі дисертаційного дослідження. Концептуальні основи, що представлено у параграфі 1.1 створили необхідне наукове підґрунтя для вивчення даної проблеми та досягнення поставленої мети. Ми вважаємо неможливим побудову ефективного організаційно-економічного механізму без глибокого пізнання конкуренції та процесів, що її супроводжують. У дослідженні використовувалися історичний та логічний методи, адже, як стверджував Й. Гете: «Історія науки – сама наука». Ще Аристотель використовував історичне порівняння в аналізі політичних форм античності. У проведеному нами дослідженні сторичний та логічний методи не протистоять один одному, а застосовуються в єдності, оскільки початковий пункт історичного дослідження співпадає, загалом і в цілому, з початковим пунктом логічного дослідження. Проте логічне (теоретичне) дослідження економічних явищ і процесів не є віддзеркаленням історичного процесу. У конкретних умовах тієї або іншої країни можуть виникнути економічні явища, які не обов'язкові для пануючої системи господарювання. Якщо фактично (історично) вони мають місце, то в теоретичному аналізі їх можна ігнорувати.

      У своєму розвитку конкуренція пройшла довгий та складний еволюційний шлях удосконалення від найпростіших до більш складних форм. Конкуренція була властива різним епохам. Вона була невід’ємною складовою рабовласницького, феодального та навіть первіснообщинного устрою. Теорія конкуренції розвивалася поступово: кожна епоха породжувала нові плеяди вчених, які по-своєму уявляли конкуренцію. З плином часу з’являлися нові чинники, які вносили корективи в існуючі погляди та надихали на подальший розвиток наукових напрямів вивчення конкуренції. У виділенні найбільш важливих, істотних явищ і уявному відверненні від другорядних деталей при створенні теоретичних основ дисертаційного дослідження використовувався такий загальнонауковий метод пізнання як наукова абстракція. Метод наукової абстракції застосовувався на рівні якісного теоретичного аналізу процесів, що характеризували конкуренцію, конкурентоспроможність та процес управління ними. Метод наукової абстракції використовувався у дослідження явищ в їх найбільш розвиненому, зрілому вигляді. Цей метод дозволив розчленовувати об'єкт дослідження і аналізувати основні взаємозв'язки у «чистому» вигляді. Результатом застосування цього методу є «виведення» (обґрунтування) економічних категорій, що представлені у параграфі 1.1. Абстракція дозволила відобразити в ідеальній формі зміст, який вже закладений в явищах, що вивчаються.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.