У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Безпека розрахунків як обов’язковий фактор функціонування системи електронних платежів

     

      Розвиток інформаційного суспільства і, як результат, перетворення в різних сферах суспільних відносин, включаючи і економічні, призвели до появи ряду позитивних і негативних наслідків. До позитивних наслідків відносять такі: пришвидшення передачі інформації значного обсягу, прискорення її обробки та впровадження [93, с. 3], своєрідну трансформацію інформації, яка в наш час ототожнюється з цифровим або віртуальним простором.

      Б. А. Кормич зазначає, що основні дії щодо збирання, зберігання, передачі та розповсюдження інформації здійснюються за допомогою спеціальних технічних засобів і технологій. Відповідно з розвитком науки та техніки ці інформаційні засоби і технології перетворилися на один із найважливіших компонентів інформаційних процесів, одночасно із самою інформацією та суб’єктами інформаційних відносин [84, с. 322].

      Щодо негативних явищ, то для суспільства вони проявились у фактах протизаконного збору і використання інформації, несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів, незаконного копіювання інформації в електронних системах, викрадення інформації з бібліотек, архівів, банків і баз даних, порушення технологій обробки інформації, запуску програм-вірусів, знищення та модифікації даних у інформаційних системах, перехоплення інформації в технічних каналах її витоку [93, с. 3].

      Тобто, з одного боку, інформаційні технології дозволили ефективно вирішувати якісно нові завдання щодо оброблення інформації практично у всіх сферах суспільного буття, забезпечили значне підвищення результативності діяльності людини; з іншого – створили нові, раніше невідомі, види загроз і небезпек [77].

      О. І. Мотлях вважає, що загальна інформатизація зіштовхнулася з проблемами безпеки відповідних відносин. Несанкціоновані дії „білокомірцевих злочинців” з конфіденційною, а також таємною електронною машинною інформацією, що є приватною власністю фізичних, юридичних осіб чи держави, призводять до: викрадення комп’ютерних даних, їх перекручування, блокування, маніпуляції, порушення її маршрутизації чи знищення такої. Зазначені протиправні дії спричиняють настання небажаних, а також шкідливих наслідків: витоків комп’ютерної інформації; приведення її у непридатний стан; послаблення, виснаження та завдання матеріальної шкоди її законним власникам [101, с. 47]

      Крім того, відсутність географічних кордонів, анонімність, доступу, використання у режимі реального часу різноманітних ресурсів сфери високих технологій робить протиправні діяння у цій сфері надзвичайно небезпечними як для окремої особи, так і для суспільства, держави [124, с. 59].

      Тому необхідно погодитися з думкою Б. А. Кормича, що відповідні перетворення ставлять вимоги щодо рівня безпеки інформаційних засобів і технологій та правового регулювання їх функціонування [84, с. 322].

      Інформація, якою люди обмінюються через інформаційні системи, повинна бути захищена. При цьому окремі вчені вважають, що захисту потребує не лише таємна інформація. Модифікація загальнодоступних даних може призвести до витоку таємних. Знищення або зникнення накопичених даних може призвести до їх безнадійної втрати [174, с. 183].

      Щодо інформаційних відносин, то, на думку Ю. Є. Максименко, перехід суспільства до інформаційного змінив статус інформації. Вона може бути як засобом забезпечення безпеки, так, у свою чергу, і загрозою та небезпекою [93, с. 3].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.