У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Сутність фінансової безпеки сільськогосподарських формувань

     

      За умов сьогодення, що характеризується широкою зміною факторів зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування сільськогосподарських формувань, високим рівнем фінансових ризиків, одним з актуальних напрямків стає забезпечення фінансової безпеки сільськогосподарських формувань.

      Термін «фінансова безпека» використовується відносно недавно та комплексно і досить докладно розглядається сучасними дослідниками на макрорівні, як правило, у системі більш загальних категорій – «національної безпеки» або «економічної безпеки держави». На рівні суб'єктів господарювання, комплексне дослідження сутності поняття «фінансова безпека» в сучасної літературі відображення ще не одержало й ідентифікується звичайно лише як один з елементів економічної безпеки суб’єктів господарювання. При дослідженні окремих елементів фінансової безпеки сільськогосподарських формувань, пов'язаних з забезпеченням їх фінансової стійкості та належного рівня фінансового стану, платоспроможності, нейтралізації фінансових ризиків, у самостійний об'єкт керування вона також не інтегрована.

      Необхідність комплексного підходу до визначення поняття фінансової безпеки сільськогосподарських формувань обумовлює можливість її відокремлення в самостійний об’єкт дослідження в загальній системі фінансів підприємств.

      З приводу цього виникає необхідність глибокого розгляду сутності поняття «фінансова безпека сільськогосподарських формувань» та виявлення найбільш характерних його особливостей. Як зазначає Бланк І.О., загрози фінансовим інтересам підприємств на всіх етапах його розвитку є об'єктивним, постійно діючим фактором і тому вимагають серйозної уваги й урахування в рамках фінансової діяльності підприємств. В умовах економіки перехідного періоду, що характеризується високою мінливістю факторів зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування сільськогосподарських формувань, здійсненням агресивної фінансової політики багатьма учасниками фінансових відносин, актуальність формування системи їх фінансової безпеки істотно зростає. Практика останнього десятиліття свідчить, що однією з найбільш поширених причин виникнення фінансової кризи і банкрутства сільськогосподарських формувань була відсутність ефективної системи здійснення фінансової безпеки [8, с. 126].

      Стосовно трактування самого поняття «фінансова безпека», слід зазначити, що на сьогодні в сучасній економічній літературі практично не існує усталеного визначення даної категорії.

      Отже, найчастіше термін «фінансова безпека» зустрічається в макроекономічному ракурсі в контексті такого поняття як «економічна безпека держави». Зокрема безпечним вважається такий стан фінансово-кредитної сфери, який має характеризуватися збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, здатністю цієї сфери забезпечувати ефективне функціонування національної економічної системи та економічне зростання. З урахуванням таких поглядів, основна мета підвищення фінансової безпеки полягає у безперервному підтриманні саме такого стану фінансово-кредитної системи. При цьому параметри фінансово-кредитної системи мають бути такими, що забезпечують її внутрішню і зовнішню збалансованість. Їх значення повинні бути достатніми для забезпечення ефективного функціонування економіки, а механізми, що будуть використовуватися при цьому, здатним забезпечувати належну фінансову стійкість сільськогосподарських формувань.

      Поняття фінансової безпеки держави трактується як захищеність її інтересів у фінансовій сфері, або такий стан бюджетної, податкової та грошово-кредитної систем, що гарантує спроможність держави ефективно формувати, зберігати від надмірного знецінювання та раціонально використовувати фінансові ресурси країни для забезпечення її соціального розвитку та обслуговування фінансових зобов’язань [55, с.31].

      Стосовно суб’єктів господарювання визначено, що підприємство тільки тоді знаходиться в належному стані фінансової безпеки, якщо його фінансові інтереси певною мірою узгоджено з інтересами суб’єктів зовнішнього середовища: споживачів, постачальників, конкурентів, інвесторів, держави. При цьому правомірно пов’язується рівень фінансової безпеки сільськогосподарських формувань з рівнем забезпеченості фінансовими ресурсами його виробничо-комерційної діяльності. Також зазначається, що рівень забезпеченості фінансовими ресурсами має бути оптимальною величиною, інакше спостерігатиметься неефективне використання фінансових коштів при найвищому рівні фінансової безпеки [26, с. 65-67].

      З іншого боку фінансова безпека розглядається як складова його економічної безпеки. З іншого боку фінансова безпека розглядає і регулює питання фінансово-економічної заможності, ймовірності банкрутства, визначає параметри платоспроможності та інші грошові характеристики. [79, с.89-90].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.