У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Ключові деталі

     

      Портрет персонажу є суттєвим елементом всієї образотворчої системи художнього твору. Він як зовнішня характеристика дійових осіб глибоко й наочно відображає особливості внутрішнього світу людини, його характеристику, його соціальні зв’язки. Іншими словами, опис зовнішності, будучи елементом структури образу персонажу, вирішує в художньому творі задачу всебічного розкриття особистості.

      У романах Фіцджеральда «Ніч ніжна» та «Великий Гетсбі» із усіх поза фабульних чинників композиціях найчастіше, як основний засіб характеристики персонажів, використовує портрет.

      Письменник активно використовує засоби портретної характеристики. Однією із стильових рис автора є репрезентація центральних персонажів на початку твору. Для цього він вдається до розгорнутого, детального портрета, а іноді тільки до кількох художньо-виразних деталей портретного опису. Це сприяє формуванню уявлення реципієнта про героїв. Портретні замальовки Фіцджеральда, як правило, багатогранні, детальні, з яскраво підкресленим емоційно-психологічним елементом.

      М.Храпченко зазначав, що у процесі вибудовування концепції характеру портрет є «своєрідним вступом у внутрішній світ людини» не так із зовнішнім, як із внутрішньо-індивідуальним виявом» [] персонажу.

      Художні портретні засоби – від найменшої деталі до комплексу зовнішніх ознак – створюють цілісну модель характеру. Загалом же художня цілісність бачення персонажа досягається завдяки висвітленню портретних деталей.

      Деталь – мініатюрна модель субстанції мистецтва, яка виявляється у силі залежності від змісту, що концентрується на психологічному діапазоні. «Портретна деталь має властивість художньої індивідуалізації» [17]. Кожна промовиста портретна деталь емоційно динамічна, є фокусом психічного процеса.

      У творах Ф.С. Фіцджеральда портретні характеристики з’являються досить часто як у вигляді окремих штрихів, що характеризують людину, так і детальні описи головних чи другорядних персонажів. Виділивши окрему рису зовнішності, Фіцджеральд обігрує її, використовуючи щоразу нові засоби, будує незвичні асоціації, створює враження взаємопроникненості зовнішніх рис та внутрішнього світу.

      Кожному твору притаманні певні ключові деталі опису, провідні аспекти портрету, що виокремлюють домінанти художнього образу.

      Так, у творі «Ніч ніжна» найбільш частою домінантою у портретних описах – опис волосся. До того ж акцент робиться на його колір (ash, blonde, gold), оскільки певний колір викликає у адресанта асоціації.

      Неодноразово Фіцджеральд описує волосся головної героїні Розмері:

      «Her fine forehead sloped gently up to where her hair, bordering it like an armorial shield, burst into lovelocks and waves and curlicues of ash, blonde and gold». (Спадиста лоба м’яко закруглялась доверху, та волосся, що обрамляло його, раптом розсипалось хвилями, кучерями, завитками попелясто-золотавого кольору) [84, p. 7].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.