У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та сутність маніпулювання

     

      Формуваннягромадськоїдумки - складний тривалий процес, що може відбуватися двома шляхами: стихійно та цілеспрямовано, як вже було за-значено вище. Якщо стихійне формування громадської думки відбувається шляхом потрапляння до її уваги різноманітної інформації без спеціального попереднього її відбору, то цілеспрямоване характеризується транслюванням спеціально відібраної, попередньо відсортованої або навіть створеної з метою впливу інформації. Одним із найбільш характерних для засобів таємного впливу на громадську думку є маніпуляція.

      Розглянемо детальніше, що розуміється під поняттям маніпуляції. Слово «маніпулювання» чи «маніпуляція» походить від латинського слова manipulare, у своєму первісному змісті маєпозитивнезначення: «керувати», «керувати зі знанням справи», «допомагати» і т.п.[7,С.1].

      УроботіС.Г.Кари-Мурзи «Маніпуляція свідомістю» [23,С.10] за-значено, що термін «маніпуляції»єметафорою і вживається в переносному значенні. Спритність рук у поводженні з речами перенесена в цій метафорі на спритне керування людьми (і, звичайно, уже не руками а спеціальними «ма-ніпуляторами»). Слідвідзначити, що із самого початку це поняття обмежує набір способів керування,щорозумієтьсяякманіпуляція, - ним позначається тільки керування зі спритністю і навіть приховане керування.Метафора ма-ніпуляції складалася поступово. Психологи вважають, що важливим етапом у її розвитку було позначення цим словом фокусників, що працюють без скла-дних пристосувань, руками («фокусник-маніпулятор»). Мистецтво цих арти-стів, що дотримуютьсядевізу «спритність рук і ніякого шахрайства», засно-ване на властивостях людського сприйняття й уваги - на знанні психології людини. Своїх ефектів фокусник-маніпулятор домагається, використовуючи психологічні стереотипи глядачів, відволікаючи, переміщаючи і концентру-ючи їхню увагу, діючи на уяву - створюючи ілюзії сприйняття.

      Саме коли всі ці принципи увійшли в технологію керування поводжен-ням людей, виникла метафора маніпуляції в її сучасному змісті - як програ-мування думок і устремлінь мас, їхніх настроїв і навіть психічного стану з метою забезпечити таке їхнє поводження, яке потрібно тим, хто володіє засо-бами маніпуляції. У словниках європейських мов це слово тлумачиться як дія, спрямована на об'єкти з певними намірами, цілями. Звідси пішло і сучас-не переносне значення слова - спритне поводження з людьми як зоб'єктами, речами.

      Оксфордський словник англійської мови трактує маніпуляцію як «акт впливу на людей чи спритне управління ними, зі зневажливим підтекстом, приховане управління чи обробка»[23,С.10].

      У сучасній літературі під маніпуляцією, маніпулюванням, розуміється мистецтво керувати поводженням за допомогою цілеспрямованого впливу на суспільну свідомість і інстинкти людини[7,С.1].

      Існує два теоретичні підходи стосовно розуміння значення феномену маніпулювання для суспільства. Згідно з першим з них, маніпулювання розуміється як благо, адже, в принципі, людина - це велика дитина, і маніпуляція її свідомістю (звісно,заради її блага) розумним керманичем - не лише допустимий, але й бажаний, прогресивний засіб. Маніпулю-вання- величезний крок у розвитку людства, адже воно заступає фізич-не насильство.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.