У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Опис використовуваних методів і методик

     

      Гіпотеза: існує взаємозв'язок між усвідомленням переваги стратегії суперництва (по Д. Томасу) і конфліктністю особи в колективі.

      Для перевірки висунутої гіпотези були застосовані: метод спостереження, метод тестування. В рамках методу тестування були застосовані три методики: методика діагностики схильності особи до конфліктної поведінки Д. Томаса і методика самооцінки ступеня конфліктності особи і оцінки експертом ступеня конфліктності особи, соціометрія групи.

      A. Методика діагностики схильності особи до конфліктної поведінки.

      Тест адаптований Гришиной Н.В. для вивчення особової схильності до конфліктної поведінки. У своєму підході до вивчення конфліктних явищ Д. Томас робив акцент не тільки на вирішення конфліктів, а на управління ними. Відповідно до цього, Д. Томас вважав потрібним сконцентрувати увагу на тому, які форми поведінки в конфліктних ситуаціях характерні для людей, які з них є продуктивнішими або деструктивними, яким чином можливо стимулювати продуктивну поведінку Для опису типів поведінки людей в конфліктних ситуаціях Д. Томас застосовує двомірну модель регулювання конфліктів, основоположними вимірюваннями в якій є кооперація, пов'язана з увагою людини до інтересів інших людей, залучених в конфлікт, і напористість, для якої характерний акцент на захист власних інтересів. Відповідно цим двом основним вимірюванням Д. Томас виділяє наступні способи врегулювання конфліктів: суперництво, пристосування, компроміс, уникнення, співпраця.

      У своєму опитувальнику по виявленню типових форм поведінки Д. Томас описує кожний з п'яти перерахованих можливих варіантів дванадцятьма думками про поведінку індивіда в конфліктній ситуації. У різних ситуаціях вони згруповані в 30 пар, в кожній з яких респонденту пропонується вибрати ту думку, яка є найбільш типовою для характеристики його поведінки. Оптимальною поведінкою в конфліктах вважається такою, коли застосовуються всі стратегії і кожна з них має значення в інтервалі від 5 до 7 балів (мінімум – 0 балів, максимум – 12 балів). Бланк і ключ методики представлені в Додатку 1. B. Методика діагностики самооцінки ступеня конфліктності особи, а також оцінки експертом ступеня конфліктності особи по Ладану І.Д.

      Шкала використовується для самооцінки і для оцінки ступеня конфліктності інших осіб. Сума в 70 балів указує на дуже високий ступінь конфліктності; 60 балів – на високу; 50 – на виражену конфліктність. Сума 11-15 балів свідчить про схильність уникати конфліктних ситуацій (Додатку 2).

      C. Соціометрія Суть методики зводиться до виявлення системи «симпатій» і «антипатій» між членами групи, тобто іншими словами, до виявлення системи емоційних відносин в групі шляхом здійснення кожним з членів групи певних «виборів» зі всього складу групи по заданому критерію. Всі дані про такі «вибори» представляються у вигляді особливої діаграми – соціограми.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.