У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ СХИЛЬНОСТІ ПІДЛІТКІВ До АГРЕСІЇ, АУТОАГРЕСІЇ І ТЕРОРИЗМУ

     

      Сучасна цивілізація породжує кризові явища в шкільному середовищі. Турбують антигуманність, зниження етичних, етичних критеріїв у багатьох підлітків. Серед підлітків і дітей посилюються інфантильні тенденції: недостатня самостійність, мізерний досвід соціального життя.

      Небезпека дегуманізації підростаючого покоління наростає. Мир переживає спалах наркоманії, проституції, злочинності.

      Хвиля насильства і злочинності серед учнів не спадає. Вади в духовному становленні учнів - результат багатьох доданків. Тут і несприятливі сімейні, соціальні умови, і масова культура з її насильством і жорстокістю, і, нарешті, пропуски шкільного виховання. Жорстокість, нетерпимість до однолітків, людей інших національностей, переконань, соціального положення - недолік виховання.

      У поведінці підлітків, особливо тих, кого прийнято відносити до важких, часто простежується прагнення самоутверджуватися за рахунок слабкіших однолітків або навіть дорослих людей шляхом їх залякування або за допомогою насильства. Таку поведінку можна кваліфікувати як «побутовий тероризм».

      У деяких підлітків прагнення залякати що оточують, тримаючи їх в стані постійного страху або психічної напруги, зазвичай пов'язане з досягненням конкретних, часто глибоко егоїстичних цілей. У таких підлітків бувають сформовані потреби, які вони не можуть задовольнити доступними ним засобами (наприклад, потребі в соціальному визнанні, домінуванні, матеріальні, сексуальні, комунікативні потреби і т. д.). Сам підліток, як правило, відрізняється поряд рис вдачі, певних мікросоціальних умов, що склалися під впливом. Мають значення при цьому і елементи психофізіологічних труднощів дорослішання (погане самопочуття, різкі коливання настрою, нестійкість психіки в період статевого дозрівання і т. д.).

      Для педагога важливо не тільки розуміти причини, які можуть привести до деформацій характеру підлітка і внаслідок цього до побутового тероризму по відношенню до близьких людей, друзів, вчителів, але також слід чітко уявляти собі, наскільки небезпечно це явище для суспільства в цілому, які віддалені наслідки може мати освоєння таких хворобливих форм досягнення особистої (або вузькогрупових) мети, як тероризм.

      Велике значення має вирішення проблеми побутового тероризму і попередження цього явища в суспільстві, де маніпуляція шляхом насильства має широке розповсюдження, є частиною побутової культури і не усвідомлюється більшістю населення як негативне суспільне явище. Педагоги повинні сприяти усвідомленню цієї проблеми батьками що вчаться, оскільки саме в сім'ї складаються головні поведінкові стереотипи підлітка, розвивається схильність вирішувати власні труднощі шляхом насильства і агресії. Це дозволить понизити гостроту конфліктів, що виникають між педагогами, батьками і підлітками і сприятиме вирішенню виникаючих проблем на основі взаєморозуміння, толерантності і оптимізації взаємин.

      Причини агресивної поведінки підлітків мають ряд психофізіологічних передумов, лежачих в основі формування стійких хворобливих стереотипів взаємин з людьми. Спокійне, незмінно гармонійне, застигле, пристосоване існування людини неможливе в принципі. Динамічна рівновага з навколишнім середовищем, в якій перебуває людина, робить необхідною постійну до неї адаптацію. Якщо цей процес протікає успішно, можна вважати людину здоровою на даному конкретному проміжку часу. У протилежному випадку різні форми дезадаптації приводять до захворювань соматичного і психічного характеру, а також до соціальних відхилень. Наприклад, аддіктівна поведінка, направлена на пошуки радості, задоволення за всяку ціну (шляхом вживання наркотиків, алкоголю і ін.).

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.