У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методичні рекомендації соціальної роботи з людиною похилого віку

     

      На основі опрацьованої літератури з даної проблеми та попередніх розділів курсової роботи можна розробити певні рекомендації щодо соціальної роботи з клієнтами похилого віку:

      1. Соціально-психологічну допомогу людям похилого віку потрібно спрямовувати на корекцію та гармонізацію ціннісної сфери.

      2. Проводячи певні дослідження потрібно враховувати певні критерії: невелика кількість матеріалу; оптимальне число запитань не повинно перевищувати 20; використовувати лише прийнятні та зрозумілі (побутові) слова та висловлювання; уникати застосування проективних методів і методик.

      3. Враховувати ціннісні орієнтації осіб похилого віку (цікава робота, матеріальне забезпечене життя, творчість, пізнання, впевненість у собі, свобода як незалежність у вчинках та діях, краса природи та мистецтва, здоров’я, кохання, щасливе сімейне життя, наявність хороших та вірних друзів, активне діяльне життя).

      4. Потрібно проводити тренінги гармонізації життєвих цінностей, спрямованих перш за все на представників песимістичного типу.

      5. Потрібно: проводити аналіз поведінкового та емоційного компонентів людей похилого віку; визначати динаміку змін ціннісно-смислової сфери у період старості; розробляти та втілювати комплексні програми соціально-психологічної допомоги особам похилого віку.

      6. Потрібно підтримувати активний спосіб життя старшого покоління, надавати їм різносторонню соціально-побутову і психологічну допомогу, забезпечувати участь в посильній трудовій діяльності.

      7. Великої уваги слід приділяти соціальному обслуговуванню вдома.

      8. Потрібно надавати безліч соціально-побутових послуг: придбання і доставка в будинок продуктів харчування, гарячих обідів; допомога в приготуванні їжі; придбання і доставка в будинок промислових товарів першої необхідності; сприяння в організації ремонту і прибирання житлових приміщень; сприяння в оплаті житла і комунальних послуг; відправка речей в прання, хімчистку, ремонт і зворотня їх доставка; сприяння в наданні медичної допомоги в об’ємі базової програми, цільових програм і територіальних програм обов’язкового медичного страхування громадян, цільових програм і територіальных програм обов’язкового медичного страхування, що надається державними і муніципально-профілактичними установами; сприяння в забезпеченні за висновком лікарів лікарськими засобами і препаратами медичного призначення; надання психологічної допомоги; відвідування стаціонарних установ охорони здоров’я в цілях надання морально-психологічної підтримки; сприяння в госпіталізації, супровід потребуючих до лікувально-профілактичних установ.

      9. Соціальному працівникові потрібно: організовувати і виявляти в зоні обслуговування малозабезпечених громадян, що потребують домашнього обслуговування; надавати соціально-побутову, соціально-медичну та інші види допомоги; сприяти в наданні пільг і переваг, встановлених чинним законодавством.

      10. Потрібно здійснювати надання соціально-психологічної допомоги (вислухати, зрозуміти і дати пораду по можливості задовольнити духовні потреби людини похилого віку).

      11. Певні проблеми соціальних працівників можна було б розв’язати або полегшити при наступних варіантах: щоб в кожному центрі соціального обслуговування був в наявності автотранспорт і нормальна матеріально-технічна база для придбання і обслуговування автотранспорту; щоб в штатний розклад ввели ставку вантажника або додали цю ставку, як внутрішнє поєднання - водію.

      12. Певним центрам та відділенням, що опікуються людьми похилого віку слід надавати: речову допомогу (одяг, взуття, постільна білизна); продуктову допомогу (набори продуктів або талони на безкоштовне харчування); гуманітарну, психологічну допомогу; проведення юридичних консультацій з питань соціального захисту населення; екстрену долікарську допомогу; проводити медичні процедури (вимірювання температури тіла, артеріального тиску, накладення компресів, обробка пролежнів, раневих поверхонь, виконання очисних клізм); здійснювати підшкірні і внутрішньом’язові введення лікарських препаратів відповідно до призначення лікуючого лікаря; надавати санітарно-гігієнічну допомогу клієнтам (обтирання, вмивання, гігієнічні ванни, надання манікюрних послуг, причісування); годування немічних.

      13. Великої уваги слід приділити безкоштовному харчуванню малозабезпечених громадян.

      14. Потрібно розвинути послуги по догляду за клієнтами вдома.

      15. Соціальні служби також повинні піклуватися про фізичне здоров’я, літніх людей, закликати їх займатися фізичною зарядкою.

      16. Соціальному працівникові потрібно надавати допомогу людині похилого віку і в оформленні різноманітних документів, особливо пільг.

      17. Важливим у соціальній роботі є здійснення соціального обслуговування, а саме: соціально-побутової та морально-психологічної підтримки.

      18. Соціальний працівник у своїй роботі повинен дотримуватися таких принципів:

     дотримання прав людини та громадянина; надання державних гарантій; забезпечення рівних можливостей в одержанні соціальних послуг та їх доступності для людей похилого віку; використання всіх видів соціального обслуговування; орієнтація соціального обслуговування на індивідуальні потреби; пріоритет засобам із соціальної адаптації людей похилого віку.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.