У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Сутність, значення та класифікація кредитних ризиків в банківській сфері, причини їх виникнення

     

      Оцінювати стан та динаміку економічної системи, управляти, приймати рішення у фінансово-економічній сфері доводиться в умовах невизначеності, конфліктності, в умовах дестабілізуючих чинників і зумовленого ними ризику. Невизначеність у функціонуванні економічної системи характеризується тим, що вона залежить від багатьох чинників, котрі неможливо передбачити в усій повноті і з необхідною точністю. Банківській діяльності, як виду економічної діяльності, також властиві ризики, яких неможливо уникнути. Наявність ризику банківській діяльності зумовлена об’єктивними, притаманними економічній, зокрема банківській, системі конфліктними ситуаціями, невизначеністю, відсутністю необхідного інформаційного забезпечення оцінювання й прийняття управлінських рішень. Отже, причинами виникнення ризику у банківській діяльності можуть бути:

       трансформаційні процеси в економічній системі, зміна кон’юктури ринку, смаків і уподобань споживачів тощо;

       невизначеність цілей і критеріїв та необхідність урахування багатоваріантності у процесах оцінювання, прийняття рішень;

       неповна, невичерпна інформація, приховування інформації, нестача інформації;

       неоднозначність оцінок прогнозу розвитку соціально-економічної системи, конкретного банку, конкурентного середовища.

      Суб’єктивність ризику у банківській діяльності зумовлюється тим, що у цій сфері працюють різні люди за психологією, досвідом, інтересами тощо.

      З-поміж усієї сукупності ризиків, притаманних банківській діяльності, виділяється насамперед кредитний ризик, який є визначальним, бо це найхарактерніший ризик для банківської діяльності.

      Кредитний ризик - це вартісний вираз ймовірної події в ході кредитної операції, яка може призвести до збитків, тобто до відхилення фактичних показників від передбачуваних у кредитора.

      Об’єктом кредитного ризику є кредитна операція, вичерпно і з необхідною точністю оцінити ефективність і умови здійснення якої на перспективу неможливо.

      Суб’єкт кредитного ризику - це особа або колектив, які зацікавлені у результатах управління об’єктом ризику і мають відповідну компетенцію щодо управління й прийняття відповідних рішень стосовно об’єкта.

      Джерела кредитного ризику - це чинники, які спричиняють невизначеність під час здійснення кредитної операції.

      Будь - яке боргове зобов’язання, окрім тих випадків, коли воно виконується відразу після виникнення, проходить певний життєвий цикл від виникнення і до його виконання. Однак не завжди, виникнувши, боргове зобов’язання неодмінно буде виконане. Природа зобов’язання така, що при його визначенні як конкретного зобов’язання завжди буде визначатися і ще дещо, що знаходиться поза межами права, яке випливає із цього зобов’язання. Іншими словами - в кожному ще невиконаному зобов’язанні існує можливість як його виконання, так і його невиконання. причому останнє сприймається кредитором як небажане і називається кредитним ризиком щодо позичальника.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.