У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Прогнозування впливу інвестицій на макроекономічні показники

     

      Вплив інвестицій на економічне зростання в Україні Кожна країна прагне підвищити макроекономічні показники з метою підтримки або прискорення економічного зростання. Кожному напряму економічної діяльності в цьому процесі приділяється окрема увага. Але, на жаль, економічна сутність інвестицій та їх роль в економічному розвитку країни, у сучасній науковій літературі чітко не визначені. Економічне зростання це зростання виробництва на душу населення. Стандартним його показником є річний приріст ВВП на душу населення, тобто де Yt,Yt-1 ВВП, а pt,pt-1 чисельність населення країни за періоди t і t-1.

      Джерелами економічного зростання є нарощування факторів виробництва й збільшення їх продуктивності. Приріст капіталу відбувається шляхом інвестицій. Факторами збільшення продуктивності є приріст людського капіталу, тобто підвищення рівня освіти та кваліфікації, упровадження нових технологій, а також покращання організації виробництва. Між нарощуванням капіталу і підвищенням загальної продуктивності факторів існує обернено пропорційний зв'язок, причому провідною ланкою є саме підвищення ефективності факторів виробництва. Тому не можна погодитися з твердженнями, що причиною падіння темпів зростання ВВП у 2011 р. є зменшення частки інвестицій у ВВП. Навпаки, воно є наслідком погіршення динаміки продуктивності. Безперечно, зменшення частки інвестицій є негативним явищем. Однак цей феномен є індикатором, а не першопричиною погіршення економічної ситуації. З іншого боку, зменшення інвестицій на сучасному етапі призведе до зменшення виробничих можливостей у майбутньому. Таким чином, головне завдання державної, у тому числі бюджетної політики, полягає у створенні стимулів для підвищення ефективності й обсягів інвестицій.

      Існують різні думки стосовно того, який фактор є провідним. Напрям «фундаменталізм капіталу» відстоює ту думку, що практично все економічне зростання пояснюється збільшенням капіталу [288]. Інші дослідники [272, 276], навпаки, вважають головним збільшення загальної продуктивності факторів. На нашу думку, впливають обидва фактори. Без збільшення капіталу тривале зростання неможливе. Однак збільшення капіталу без підвищення продуктивності дає лише тимчасові можливості внаслідок спадної граничної віддачі від капіталу. Жодна країна не досягала високих темпів зростання без швидкого нарощування капіталу, однак без підвищення продуктивності, саме підвищення частки інвестицій у ВВП, не гарантується зростання. Яскравими прикладами є, з одного боку, Південна Корея, в якій за 1960-1980 рр. ВВП та інвестиції зростали в середньому на 6% щорічно, причому частка інвестицій не набагато перевищувала 20%, а з іншого Замбія з її часткою 35% інвестицій у ВВП, яка за останні 45 років не змогла досягти зростання ВВП на душу населення.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.