У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Генезис концепцій фінансового управління суб’єктів підприємництва

     

      Різні аспекти теорії фінансів мають відношення до більшості рішень, які приймаються в сфері управління фінансами. Вивчення та аналіз базових концепцій фінансового управління дозволяє визначати його логіку організації, цілі функціонування, механізм дії на діяльність підприємства. Розвитку концепцій фінансового управління присвячено праці Дж. Уільямса [316], Ф. Модільяні та М. Міллера [302-304], Г. Марковіца [300], Ю. Фама [286] та інших. Сучасні теорії фінансового менеджменту розробляються,

     систематизуються та аналізуються Дж. Ван Хорном [314], У. Шарпом [310], В. Ковальовим [93] , І. Бланком [11] , О. Терещенко [238], Коваленко Л.О. [94]

      Дослідження наукових джерел, у яких висвітлюється розвиток концепцій фінансового управління, дозволило виділити наступні.

      Концепція грошового потоку (Cash Flow Concept), яка виникла в США в середині 50- х років ХХ століття й розробкою її положень займалися закордонні економісти. Зазначена концепція полягає у розробці політики підприємства щодо залучення фінансових ресурсів, організації їх руху, підтримання їх у певному якісному стані. Фінансовий менеджер повинен знати, яка кількість грошових коштів потрібна для сплати заборгованості, виплати дивідендів, коли буде надлишок грошових коштів або, навпаки, їх дефіцит, і залежно від цього приймати фінансові рішення про розміщення тимчасово вільних коштів або залучення додаткових фінансових ресурсів [94]. Одна з розповсюджених моделей, що становить суть концепції грошового потоку, - подання підприємства як сукупності притоків і відтоків коштів. В основі концепції - логічна передумова про те, що з будь-якою фінансовою операцією може бути асоційований деякий грошовий потік, тобто безліч розподілених у часі виплат (відтоків) і надходжень (притоків), що розуміються в широкому змісті. Як елементи грошового потоку можуть виступати грошові надходження, дохід, витрати, прибуток, платіж і ін. У переважній більшості випадків мова йде про очікувані грошові потоки. Саме для таких потоків розроблені формалізовані методи й критерії, що дозволяють приймати обґрунтовані рішення фінансового характеру.

      Тісно пов'язаною з концепцією грошових потоків є наступна концепція - концепція вартості грошей у часі (Time Value of Money, TVM). Основні теоретичні положення цієї концепції були сформульовані в 1930 році Ірвіном Фішером [288]. В 1958 році більш повний механізм цієї концепції був розглянутий Джоном Хиршлейфером [293]. Сутність цієї концепції полягає в тому, що справжня вартість грошей завжди вище їх майбутньої вартості в зв'язку з альтернативою можливого їх інвестування, а також впливом факторів інфляції й ризику. Кожне джерело фінансування має власну вартість. Вартість засобів показує мінімальний обсяг грошового доходу, потрібного із ціллю покриття витрат по підтримці грошового джерела і який дозволяє не опинитися в збитку.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.