У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Діалектична сутність поняття стійкого соціально-економічного розвитку

     

      В умовах формування єдиного глобального простору, суспільства, економіки, особливо під час розвитку глобальних кризових явищ, перед Україною постають ряд нових задач і пріоритетів, які потребують перегляду підходів, концепцій стійкого соціально-економічного розвитку. Глобальна економічна криза, перманентна криза, яка розвивається в Україні зі становленням її незалежності, виявили багато корінних проблем і залишили відкритими недоопрацьовані питання функціонування національної відтворювальної системи господарювання.

      Необхідним є визначення мети, пріоритетів соціально-економічного розвитку, чітке розуміння, що саме під тим або іншим напрямом розуміється. Стратегія входження України в Європейське співтовариство припускає наявність порівняльного підходу до розвитку нашої країни. Безперечно, з формуванням єдиного економічного, а сьогодні і єдиного суспільного простору, загострення конкуренції основних суб'єктів-країн на міжнародній арені, боротьби за право бути краще, сильніше, ефективніше спонукає до перегляду економічної, соціальної політики країни.

      Це особливо важливо сьогодні, коли зовнішні чинники мають мультиплікативно-миттєвий вплив на внутрішні процеси соціально-економічного розвитку України. Причому чинник глобалізації впливає на вітчизняну макросистему неоднозначно: з одного боку, сприяє активності всіх суб'єктів сфери торгівлі, виробництва; з другого боку, посилює наявні проблеми у відтворювальній структурі національної системи господарювання. В умовах наявності глибоких диспропорцій у відтворювальній структурі національної економіки, що дісталися нам з часів Радянського Союзу, глобалізація дестабілізувала розвиток країни і більшою мірою деструктивно впливає на нього.

      Визначення нових напрямів, концепції, моделі стійкого соціально-економічного розвитку України потребує звернення до витоків сутності поняття «стійкий розвиток» та їх еволюції.

      Зазвичай термін «стійкий» використовується у двох значеннях: 1) як технічний термін, який використовується при аналізі біологічних систем [1-5]; 2) як прагматичне твердження для нечіткої і слабо структурованої нової філософії розвитку сучасного світу [6-11].

      Друге значення терміну є більш поширеним, розкриттю його змісту присвячені матеріали багатьох міжнародних конференцій, семінарів, що проводить як ООН, так і державні, громадські та неурядові організації.

      «Розвиток» є одним і найпоширеніших понять, що використовується практично у всіх сферах людської діяльності. Сучасне трактування цієї категорії ставить її в єдиний понятійний ряд з такими поняттями як зміни, трансформація, еволюція, розвиток. Ключовими характеристиками розвитку є протяжність відповідного явища в певному проміжку часу, його походження і характер (випадковість чи закономірність), тип його спрямованості (зворотна чи незворотна) та ін. [12, с. 162].

      Термін «сталий розвиток» (стійкий розвиток) вперше був розглянутий в аспекті екологічних перетворень на конференції ООН у 1972 р. у Стокгольмі, після чого даний термін був використаний у документах, в основу яких було покладено ідею розвитку Всесвітньої стратегії охорони природи, основоположниками якої виступили Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів, Всесвітній фонд дикої природи, Комітет ООН з питань навколишнього середовища [13]. Проте концептуально оформлено дане поняття було лише в 1977 р. У. Офулсом у роботі «Екологія і політика дефіциту», в якій він поєднує такі категорії як «екологічний розвиток» (ecodevelopment) і «сталість» (sustainability) та отримує термін «sustainable development», що в буквальному перекладі означає «непорушний», «твердий» [14].

      Різні країни світу дають офіційний прийнятий переклад терміну «sustainable development» різні. Так, італійський варіант «sviluppo sostenibile» означає «розвиток, що заслуговує на підтримку»; французький «development durable» - «довгостроковий розвиток»; японський «jizokitekina kaihatsu» - «тривалий розвиток»; німецький «nachhaltige entwicklung» - «тривалий розвиток»; шведський «en stadig utveckling» - «стійкий розвиток» [15,17]. Найпоширенішим російським аналогом цього терміну є «устойчивое развитие», що в перекладі українською мовою означає «стійкий». Іншими аналогами поняття «sustainable development» є «сталий», «усталений», «тривалий». Слід зазначити, що наука та практика сьогодення зупинилась на понятті «сталий», проте саме термін «стійкий» найповніше відповідає сутності розвитку, що спонукає до подальшого ототожнення поняття «сталого» та «стійкого» розвитку.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.