У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Міжнародні інвестиційні стратегії українських корпорацій

     

      За умов, коли інтеграційні процеси стають невід’ємною частиною госпо-дарського життя кожної країни, необхідним елементом успішного економічного розвитку держави є активізація міжнародної інвестиційної діяльності, поглиблен-ня міжнародних економічних зв’язків між провідними компаніями, розробка та реалізація сучасних інвестиційних стратегій.

      Українська держава як рівноправний учасник міжнародних економічних відносин знаходиться на стадії становлення: вона є недосвідченим «гравцем» у міжнародних відносинах, має не так багато конкурентних переваг, але поступово усвідомлює, що добробут країни, її участь у міжнародному розподілі праці, рі-вень інтегрованості в світове господарство і, зрештою, її конкурентоспроможність все більшою мірою залежать від того, наскільки успішно реалізується діяльність транснаціональних компаній, інтереси яких пов’язані з національною економікою. Позитивним фактом процесів реформування, які відбуваються в Україні протя-гом останніх десятиліть, є зростання відкритості економіки, вступ до СОТ, які у свою чергу створюють економічний базис для поширення процесів транснаціона-лізації, тобто залучення іноземних ТНК в національну економіку та створення власних ТНК.

      Створення українських ТНК – вимога часу і означає, що український біз-нес формує стратегічний напрям свого розвитку як повноцінний та рівноправний учасник загальносвітових економічних процесів. На думку аналітиків, в Україні існують компанії, яким залишилося зробити лише кілька кроків для того, щоб створювати гідну конкуренцію у глобальному економічному просторі. Найближче до створення вітчизняної ТНК – інтегрованої нафтової компанії з усіма елемента-ми технологічного ланцюжка «видобуток–переробка–збут» – підійшли Приват-Банк та УкрСиббанк. Структури Приватбанку володіють найбільшою в Україні мережею АЗС «Сентоза», контрольним пакетом акцій НПЗ «Нафтохімік Прикар-паття» і більш як 30% акцій НПК «Галичина» [36]. До найбільших українських ТНК, що здійснюють прямі іноземні інвести-ції, можна віднести невелику кількість корпорацій, серед яких вагоме місце за-ймають компанія Систем Кепітал Менеджмент (СКМ) та Корпорація Індустріаль-ний союз Донбасу (ІСД). Остання входить до найбільших транснаціональних компаній в секторі виробництва сталі Центрального і Східноєвропейського регіо-ну та в 30 найбільших металургійних компаній світу (виробничі потужності дося-гають 10 млн тонн сталі в рік). Активи компанії розташовані в країнах СНД і Єв-росоюзу, зокрема металургійні активи окрім України розміщені також в Угорщині та Польщі. СКМ – ще одна з найбільших фінансово-промислових груп України, консолідований дохід якої 2011 року склав 19,542 млрд дол. США. Компанія здій-снює діяльність в гірничо-металургійному секторі, електроенергетичному, фінан-совому, телекомунікаціях, медіа бізнесі та нерухомості. Активи групи, окрім України, розташовані також в США, Італії, Великобританії, Швейцарії. До складу компанії входять більше 100 підприємств, на яких працює близько 150 тис. осіб, що виводить її в число провідних не тільки українських, а і європейських компа-ній. Показово, що за рейтинговими оцінками експертів (ТОП–100 українських компаній) найбільші українські корпорації, входячи в транснаціональну стадію розвитку, залишаються досить пасивними з точки зору використання світової ін-вестиційної інфраструктури. Потужний природний потенціал забезпечує Україні широкі можливості для створення в окремих галузях корпорацій повного замкне-ного циклу, які займалися б видобутком сировини, її переробкою, виготовленням із неї продукції та її реалізацією. І певні кроки в цьому напрямі вже зроблено – деякі фінансово-промислові групи, які фактично спромоглися створити повний цикл виробництва і мають власні компанії за кордоном, формально відповідають статусу ТНК хоча вони і поступаються зарубіжним транснаціональним конкурен-там величиною своїх активів, доступними ресурсами, рівнем менеджменту, варті-стю запатентованих технологій. В табл. 5.11 наведено профіль українських кор-порацій, що відповідають статусу ТНК.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.