У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологія оцінювання зовнішніх умов виникнення фінансово-економічних криз

     

      Вивчення теоретичних засад механізмів стабілізації діяльності сільсь-когосподарських підприємств в умовах фінансово-економічних криз показа-ло, що більшість учених, обґрунтовуючи власне бачення стабілізаційних процесів, у першу чергу звертає увагу на необхідність завчасного виявлення і оцінювання криз. Це не випадково. Адже, як зазначають О. Кожевіна і В. Ку-ндіус, «переборення криз – це цілком керований процес. Проте успіх тут за-лежить від своєчасного розпізнавання кризи, симптомів її настання» [18, с. 18].

      Ми цілком погоджуємося, що аналітична складова відіграє вирішаль-ну роль у формуванні стратегії і тактики стабілізації. Проте невиправдано обмежуватися лише аналізом показників, що характеризують настання кризи, необхідно вивчати внутрішні і зовнішні чинники її зародження, встановлю-вати глибину і стадії прояву, виявляти спроможність економічної системи подолати наслідки криз та утворити механізми запобігання їх негативному впливу у перспективі, оцінювати ефективність розроблених антикризових заходів. Лише така методологічна основа забезпечить дієвість й ефективність механізмів стабілізації діяльності сільськогосподарських підприємств в умо-вах фінансово-економічних криз.

      У процесі дисертаційного дослідження вивчалися методики оціню-вання як макроекономічних, так і мікроекономічних криз (тобто екзо- та ен-догенного походження). За умови впливу макроекономічних, а також регіо-нальних і галузевих криз реалізується дія екзогенних кризоутворюючих чин-ників, тоді дестабілізація привноситься ззовні і стає їх проекцією, наслідком. Звичайно, перебуваючи в однакових зовнішніх умовах сільськогосподарські підприємства по-різному переживають кризу, адже у внутрішньому середо-вищі можуть утворюватися як умови запобігання негативному впливу чин-ників зовнішнього середовища, так і його посилення. Проте, при виникненні кризи екзогенного (макроекономічного) походження вплив зовнішніх чинни-ків превалюючий, саме вони визначають різновид, характер прояву, особли-вості перебігу і навіть глибину кризових явищ у діяльності сільськогосподар-ського підприємства.

      У разі ендогенного походження фінансово-економічної кризи основні її чинники формуються у внутрішньому середовищі підприємства. Проте, беззаперечним є той факт, що дія цих чинників посилюється або послаблю-ється під впливом зовнішніх умов функціонування. Отже, процес перебігу фінансово-економічних криз екзо- і ендогенного походження у діяльності сільськогосподарського підприємства залежить як від внутрішніх чинників, так і від зовнішніх умов функціонування. Тому ефективні механізми стабілі-зації діяльності на рівні сільськогосподарського підприємства мають включа-ти елементи визначення, оцінювання й прогнозування чинників і стану зов-нішнього середовища, а також розробку шляхів запобігання їх негативному впливу.

      Крім того, як вказувалося, забезпечення стабільного функціонування сільського господарства країни не можливе без запровадження антикризово-го регулювання на рівні держави. Одним з його важливих складових елемен-тів та основною умовою забезпечення ефективності є запровадження моніто-рингу економіко-соціальних процесів, які впливають на функціонування сільського господарства, стають чинниками кризових явищ. Отже, аналіз зо-внішніх умов функціонування сільськогосподарських підприємств важливий як з точки зору внутрішнього антикризового управління підприємством, так і точки зору зовнішнього регулювання державою.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.