У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Управління інноваційним розвитком підприємства

     

      Управління в загальному розумінні – це особливий вид діяльності ви-сокоорганізованих систем, який забезпечує досягнення певної мети. Управ-ління здійснюється шляхом цілеспрямованої дії суб’єкта на керований об’єкт, що змінює або утримує його стан у межах визначеної суб’єктом мети. Понят-тя "управління" є досить поширеним в наукових дослідженнях та використо-вується у розумінні: функції системи, спрямованої на існування системи засобами координації, організації, упорядкування її елементів між собою та із зовнішнім середовищем; діяльності суб’єкта управління, спрямованої на змі-ну стану об’єктів або суб’єктів відповідно до мети; впливу суб’єкта управ-ління, спрямованого на досягнення мети в межах певного середовища; процесу досягнення мети та ін. Дослідження питань управління виконуються в межах різних наукових напрямів: менеджменту (науки, мистецтва та прак-тики управління), кібернетики (науки про загальні закономірності процесів управління й передачі інформації в різних системах), теорії управління (нау-ки, що вивчає функціонування систем управління різної природи), економіки (науки про ведення господарства).

      Визначаючи статус достатньо поширеного в різних науках поняття "управління", слід визнати, що воно вже вийшло за межі суто практичного та прикладного визначення і має статус наукової категорії, оскільки стало най-більш загальним поняттям теоретичних досліджень, пізнавальної та практич-ної діяльності, в якому зафіксовано загальні та достатньо суттєві властивості існуючих в суспільстві відносин. Управління як категорію можна представи-ти у вигляді: форми наукових знань, яка розкриває наявні суттєві зв’язки між об’єктами матеріального світу; форми пізнання, яка відображає не лише зв’язки між об’єктами матеріального світу, але й зв’язки між суб’єктами в процесі їхньої цілеспрямованої діяльності; форми мислення, яка розкриває зв’язки розумових форм суб’єктів у процесі їхньої цілеспрямованої діяльнос-ті.

      У цьому підрозділі передбачається визначити сутність та зміст управ-ління інноваційним розвитком підприємства. Для вирішення поставленого завдання необхідно визначити особливості у визначенні поняття "управлін-ня", співвіднести їх з особливостями інноваційного розвитку як об’єкта управління, визначити підходи й особливості управління розвитком та управління інноваційним розвитком підприємства, проаналізувати наявні пі-дходи до управління інноваційним розвитком підприємства, визначити мету управління розвитком та управління інноваційним розвитком підприємства, виявити специфіку управління інноваційним розвитком підприємства.

      На основі аналізу сучасних наукових публікацій, наукової та навчаль-ної літератури нами відмічено певні особливості тлумачення поняття "управ-ління", насамперед функціональні особливості управління як виду діяльності та особливості загального розуміння поняття "управління". Для опису особ-ливостей управління як певного виду діяльності людини в наукових публіка-ціях управління подається як процес, під час якого досягається виконання сукупності функцій управління. Дійсно, стосовно будь-яких видів людської діяльності має місце наявність певних функціональних особливостей, а сама діяльність має функціональну структуру. Під функціями управління розумі-ють типові, однорідні й чітко виражені види діяльності суб'єкта управління, що відповідають певному рівню компетенції та повноважень і спрямовані на досягнення основної мети управління. До функціональних особливостей управління як виду людської діяльності відносять: організацію, планування, контроль, мотивацію, координацію та ін.

      Окрім функціональних особливостей управління, виділяють його зага-льні особливості: управління забезпечує цілісність організованих систем різ-ної природи, збереження їхньої структури та підтримку заданого режиму їх-ньої діяльності; управління забезпечує взаємодію між елементами системи та орієнтує функціонування кожного елемента системи на виконання завдань, що сприяє досягненню цілей функціонування системи в цілому; управління забезпечує взаємодію між елементами системи та зовнішнім середовищем; управління забезпечує підпорядкованість об'єкта управління суб'єктові управління; управління забезпечує розподіл функціональних повноважень між окремими об’єктами управління.

      На нашу думку, наведені особливості управління можуть бути цілком прийнятні й для розуміння управління таким об’єктом, як інноваційний роз-виток підприємства, однак на відміну від традиційного уявлення про управ-лінську діяльність як вплив суб’єкта управління на реальні об’єкти управління (персонал, матеріальні ресурси, процеси та ін.), інноваційний роз-виток слід розглядати опосередкованим інноваційною діяльністю об’єктом управління.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.