У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Фінансово-правова відповідальність у системі юридичної відповідальності

     

      Право, зокрема фінансове, впливає на суспільні відносини шляхом встановлення прав і обов'язків їх учасниками, забезпечуючи їх реалізацію державним примусом. Особливості як самих галузей права, так і властивих їм примусових заходів визначаються регульованими відносинами, тобто предметом регулювання. Самі ж галузі права відрізняються одна від одної характером і змістом їх приписів.

      У кожній правовій системі формується система юридичної відповідальності, що забезпечує найбільш ефективну реалізацію правових приписів держави. Як зазначає А.С. Шабуров, класифікація видів юридичної відповідальності здійсюється за різними критеріями: видами санкцій; галузями права; суб'єктами; органами державної влади, що реалізовують цей вид відповідальності; функціями, відповідальності [172, с. 429].

      В.І. Крус диференціює види відповідальності за способом охорони правопорядку, який знаходить вираження в санкціях норм і зумовлює їх застосування та реалізацію. Через це юридична відповідальність поділяється на правопоновлювану й каральну [74, с. 43].

      Проте найбільшого поширення набув поділ видів юридичної відповідальності за галузевою ознакою. За цим критерієм розмежовують конституційну, кримінальну, цивільно-правову, адміністративну, фінансово-правову, дисциплінарну, господарську, земельну, екологічну, а також матеріальну відповідальність. Професор П.М. Рабінович зауважує, що дискутується питання про видову самостійність процесуальної (зокрема, цивільно-та кримінально-процесуальної), екологічної, сімейної тощо юридичної відповідальності [122, c. 151].

      Разом з тим варто зазначити, що види юридичної відповідальності не здатні відобразити всього різноманіття складових системи юридичної відповідальності. Так, наприклад, В.І. Крус виокремлю також типи й форми юридичної відповідальності. На його думку, форми юридичної відповідальності корелюють з конституційно встановленими видами судочинства, а отже, говорить про конституційну, цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Щьодо типів, то В.І. Крус виділяє приватноправову й публічно-правову відповідальність. Основою їх розмежування, на його думку, є «критерій інтересів», оскільки приватне право виражає й захищає інтереси приватних осіб, публічне – загальнодержавні (публічні) інтереси. Відповідно, усі правовідносини поділяються на приватноправові та публічні. На його думку, при цьому різною буде юридична відповідальність при регулюванні публічних і приватних правовідносин [74, с. 44].

      По-перше, підставою публічно-правової відповідальності буде порушення норм публічного права, а в разі виникнення приватноправової відповідальності - порушення норм: приватного права.

      По-друге, у приватноправових відносинах суб'єкти рівні, а в публічних з одного боку завжди виступає держава як владний суб'єкт, рівність сторін при цьому неможлива. По-третє, в приватних правовідносинах основною метою юридичної відповідальності є припинення протиправних дій і примусове відновлення порушеного права, а публічно-правова відповідальність матиме на меті покарання правопорушника.

      По-четверте, публічно-правова відповідальність передбачається тільки законом, тоді як приватноправова може бути встановлена й договором сторін.

      По-п'яте, при публічно-правовій відповідальності обов'язково враховується суспільна небезпека правопорушення, а при приватноправовій цей факт не враховується при застосуванні заходів державного примусу, оскільки основною її метою є відновлення порушеного права сторони правовідносин.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.