У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Співвідношення фінансово-правової відповідальності та фінансових санкцій

     

      Тривалий час у юридичній літературі не порушували питання про визначення поняття фінансово-правової відповідальності. Багато в чому це пояснювалося політичними міркуваннями. У наукових публікаціях, присвячених проблемам юридичної відповідальності, у тому числі у фінансовій сфері, мова йшла тільки про характеристику фінансово-правових санкцій. При цьому окремі автори використовували такі терміни, як «правова відповідальність фінансового характеру», «відповідальність, передбачена фінансовим законодавством», «фінансово-правова відповідальність».

      У сучасній юридичній літературі фінансово-правову відповідальність досліджували такі вітчизняні вчені, як: Л.К. Воронова, М.П. Кучерявенко, А.Й. Іванський, Т.А. Латковська, А.О. Монаєнко, О.П. Орлюк, Н.Ю. Пришва, Л.А. Савченко, О.В. Солдатенко, В.Д. Чернадчук, Н.Я. Якимчук. Проте питанням співвідношення фінансово-правової відповідальності та фінансових санкцій не приділено достатньо уваги.

      Професор Л.А. Савченко зазначає, що фінансово-правова відповідальність – це вид юридичної відповідальності, яка виражається в застосуванні до правопорушника уповноваженими на те державними органами фінансово-правових норм - заходів державного примусу [132, c. 65].

      А.О. Монаєнко визначає фінансово-правову відповідальність як форму державного примусу у сфері фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування, що полягає в застосуванні компетентними органами державної влади до правопорушника фінансово-правових норм обтяжень майнового характеру у вигляді штрафу та/чи пені. Фінансово-правова відповідальність є юридичною відповідальністю й володіє всіма ознаками останньої [94, с. 120].

      В.П. Нагребельний, В.Д. Чернадчук, В.В. Сухонос зазначають, що фінансово-правова відповідальність являє собою обов'язок винної в здійсненні фінансового правопорушення особи зазнавати заходів державно-вдадного примусу, які передбачені санкціями фінансово-правових актів, що полягають у покладанні додаткових юридичних обов'язків майнового характеру та застосовуються уповноваженими державними органами (управленою особою фінансових правовідносин) у встановленому законом процесуальному порядку [98, c. 90].

      А.Й. Іванський визначає фінансово-правову відповідальність як державний осуд, що має прояв з погляду суб’єктивного права як нормативний, формально визначений у фінансовому праві, гарантований і забезпечений фінансово-правовим примусом юридичний обов’язок зазнавати правопорушником заходів державного примусу у вигляді фінансових санкцій (штраф, пеня) за вчинене ним правопорушення у сфері фінансової діяльності [53, c. 136].

      Російські вчені-юристи М.В. Карасьова, Ю.А. Крохіна визначають фінансово-правову відповідальність як застосування до порушників у встановленому законодавством порядку фінансово-правових норм, які регламентують особливі заходи державного примусу, – фінансових санкцій, що пов’язані з додатковими обтяженнями майнового характеру [58, c. 175].

      Ю.О. Крохіна також зазначає, що фінансова відповідальність є обов'язком особи, винної в здійсненні фінансового правопорушення, зазнавати заходів державно-владного примусу, що передбачені санкціями фінансового законодавства, полягають у покладанні додаткових юридичних обов'язків майнового характеру й застосовуються компетентними органами у встановленому процесуальному порядку [71, c. 87].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.