У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Правова природа фінансових санкцій

     

      Стан дотримання законності у сфері публічної фінансової діяльності держави на сьогодні не можна визнати задовільним. Назріла необхідність у серйозних економічних, організаційних, правових заходах, які підвищили би ефективність усієї фінансової діяльності держави. Значна роль у цьому повинна бути відведена особливостям застосування фінансових санкцій.

      Серед юристів-фінансистів, які досліджують питання фінансово-правової відповідальностіта, особливостей застосування фінансових санкцій, слід назвати Є.А. Алісова, Л.К. Воронову, І.Б. Заверуху, А.Й. Іванського, С.Т. Кадькаленка, Є.В. Карманова, , М.П. Кучерявенка, Т.А. Латковську, А.О. Монаєнка, О.А. Музику, А.А. Нечай, О.П. Орлюк, Н.Ю. Пришву, Р.А. Усенка, О.В. Щербанюк та багатьох інших.

      Фінансові санкції є явищем, яке належить до юридичної відповідальності й виступає як примусовий захід впливу держави, що викликає в суб'єкта, до якого вони застосовані, позбавлення майнового характеру в грошовій формі. У зв'язку із цим наступним питанням, яке потребує вирішення, є те, до якого виду юридичної відповідальності слід відносити фінансові санкції [148, c. 45].

      О.П. Орлюк зазначає, що санкції фінансово-правової норми за своєю суттю є економіко-юридичними (майновими), оскільки небажаність заходів впливу полягає в зменшенні майнової сфери правопорушника через його грошові фонди [103, с. 45].

      Характерними особливостями фінансово-правових санкцій, на думку С. Федорова, є такі [149, c. 37]:

      1) короткотерміновий період їх застосування;

      2) за порушення фінансового законодавства мають попереджувальний характер; 3) як правило, мають грошовий (майновий) характер;

      4) примусово застосовуються за порушення фінансового законодавства.

      Р.А. Усенко поділяє ознаки фінансово-правових санкцій, що відображають їх кількісні та якісні характеристики, на формальні, розрахункові та процесуальні ознаки [148, c. 158]. За формальними ознаками їх слід класифікувати на санкції нарахування й санкції вилучення. Розмір санкцій нарахування визначений закріпленим на законодавчому рівні алгоритмом (штраф, пеня). Вилучення певної грошової суми з огляду на її походження вважається санкцією вилучення.

      Крім того, фінансово-правові санкції застосовуються у сфері фінансово-правового регулювання, тобто в рамках фінансових правовідносин. Характерною рисою цих відносин є їхня публічна природа (відмінність від цивільно-правових санкцій) і виключно майновий характер (відмінність від кримінально-правових та адміністративно-правових санкцій) [29, c. 24].

      Провідні теоретики фінансового права Російської Федерації М.В. Карасьова і Ю.А. Крохіна зазначають, що фінансові санкції – це примусові заходи, передбачені фінансово-правовими нормами, що покладають на правопорушників додаткові обтяження у вигляді фінансової пені та штрафів [58, c. 76].

      Отже, фінансово-правові санкції застосовуються за порушення фінансової дисципліни, порушення фінансово-правових норм та в галузі фінансової діяльності держави й органів місцевого самоврядування. Але аж ніяк в інших галузях публічної діяльності держави, наприклад, відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» від 08 червня 2000 р. № 1805–ІІІ, Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 р. № 4004–ХІІ, Закону України «Про молоко та молочні продукти» від 24 червня 2004 р. № 1870–IV, в яких містяться також економічні санкції, проте, на нашу думку, вони не є фінансово-правовими, оскільки не стосуються формування, розподілу й використання централізованих і децентралізованих публічних грошових фондів держави та органів місцевого самоврядування.

      У чинному законодавстві України закріплено визначення поняття фінансової санкції. Так, відповідно до ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 р. № 2755-VI, штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) – плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності [105, c. 5].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.