У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Податкові санкції як вид фінансово-правових

     

      З прийняттям Податкового кодексу України до платників податків і інших зобов'язаних осіб застосовуються заходи податкової відповідальності, якими є податкові санкції. Податкова санкція є різновидом фінансово-правової санкції, їй властиві усі ознаки останньої, і відрізняється вона тільки сферою свого застосування.

      Екстраполюючи ознаки фінансових санкцій до сфери податкових правовідносин, можна зазначити такі ознаки податкових санкцій:

      - застосовується у сфері податкової діяльності;

      - є засобом захисту інтересів суспільства від податкових правопорушень;

      - є мірою податкової відповідальності;

      - для її застосування потрібна наявність складу правопорушення;

      - для неї характерні судовий і позасудовий порядок застосування;

      - застосовується як до фізичних осіб, так і до юридичних осіб;

      - пов'язана з певним позбавленням майнового характеру;

      - зараховується до Державного бюджету.

      Таким чином, податкова санкція – це застосований уповноваженими на те органами державної влади до фізичних та юридичних осіб за податкове правопорушення захід податкової відповідальності, що виражений у грошовій формі і зараховується до Державного бюджету України.

      Від податкових санкцій, що є заходами податкової відповідальності, необхідно відрізняти інші заходи фінансово-правового примусу, що застосовуються податковими органами у сфері податкової діяльності держави. Наприклад, перевірка органами державної податкової служби податкових декларацій, фінансової звітності підприємств та організацій. Такі заходи можна віднести до превентивних заходів, за допомогою яких можна здійснювати профілактику фінансових правопорушень, але аж ніяк не до застосування фінансово-правових санкцій.

      Податкові санкції мають усі ознаки, властиві цьому виду державного примусу, але за своєю основою, порядком застосування, метою істотно відрізняються від запобіжних заходів, що використовуються в податковому праві, і заходів, спрямованих на примусове виконання податкових обов'язків.

      Застосування заходів фінансово-правового примусу спрямоване на забезпечення своєчасного й повного формування державних і місцевих фондів грошових коштів, в першу чергу, бюджетів різного рівня та державних цільових позабюджетних фондів. За допомогою заходів фінансово-правового примусу забезпечується необхідний упорядковуючий вплив на податкові відносини, тобто забезпечується й охороняється правопорядок в податковій сфері. Заходи фінансово-правового примусу застосовуються, як правило, у позасудовому порядку, спеціальними уповноваженими державою органами і, як правило, також уповноваженими на здійснення правоохоронних функцій.

      На відміну від заходів податкової відповідальності, спрямованих на усунення шкоди, заподіяної податковим правопорушенням, і покарання правопорушника, інші заходи фінансово-правового примусу у сфері податкової діяльності держави мають на меті запобігання можливим неправомірним діям суб'єктів податкових правовідносин, а в разі потреби присікти протиправні дії й забезпечити притягнення правопорушника до податкової відповідальності.

      Таким чином, заходи фінансово-правового примусу, що застосовуються до суб'єктів податкових правовідносин, як правило, передують заходам податкової відповідальності за здійснення податкових правопорушень, тобто випереджають реалізацію податкових санкцій.

      Так, Податковий кодекс України закріплює права податкових органів призупиняти операції по рахунках платника податків, платника зборів або податкового агента, накладати арешт на майно платника податків, платника зборів або податкового агента; пред'являти до адміністративних судів позови про стягнення недоїмки, пені і штрафів за податкові правопорушення; про відшкодування збитку, заподіяного державі внаслідок неправомірних дій. Ці дії податкових органів не є податковими санкціями, а відносяться до попереджувальних та заходів припинення у фінансово-правовому примусі. Одним з таких заходів є стягнення недоїмок по податках і зборах. Стягнення недоїмки можна віднести до правопоновлювальних санкцій (пеня, наприклад).

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.