У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Знаряддя та засоби вчинення злочину

     

      З інтенсивним розвитком науки і техніки збільшується різноманіття знарядь і засобів, призначених для досягнення злочинного результату. Часто з’являються зовсім нові їх види, що представляють собою більшу суспільну небезпеку в порівняні з традиційними. Дослідженню цих питань присвятили свої роботи Р.С. Бєлкін, Л.Д. Гаухман, М.А. Гельфер, В.І. Гуров, П.С. Дагель, О.С. Денисова, Д.А. Корецкий, В.М. Кудрявцев, В.О. Образцов, А.А. Піонтковский, В.І. Сахаров, В.Ю. Шепітько та інші.

      Однак, якщо попереднім елементам криміналістичної характеристики неналежного виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником приділялася певна увага дослідниками, то питання знарядь і засобів цього злочину залишилися в стороні.

      Знаряддя і засоби вчинення суспільно-небезпечного діяння не включені в диспозицію статті 140 КК України, однак це не зменшує їхнього значення, оскільки вони відносяться до фактичних обставин злочину. Крім цього, на підставі їх вивчення можна висувати припущення по ряду інших обставин, що підлягають встановленню у справі. І ще одним досить тонким моментом є те, що в багатьох випадках їх застосування при вчиненні злочину підсилює відповідальність при призначенні покарання. Однак, в контексті досліджуваної норми вони, як виняток, відіграють більше роль пом’якшувальних обставин. У криміналістичній літературі часто не загострюється увага на сутності знарядь і засобів, або взагалі не подається, як само собою зрозуміле. Тому спробуємо розглянути характеристику центральних категорій даного підрозділу та їхнє співвідношення.

      Одним із перших поняття «знаряддя злочину» в криміналістиці запропонував С.М. Сирков, до якого автор відніс предмети і речовини, використовуючи властивості яких, злочинець впливає на різні матеріальні об’єкти з метою досягнення очікуваного результату [152, с. 4].

      Слушною є думка П.С. Дагеля, що знаряддя злочину – це зброя, механізми та інші предмети, що знаходяться під контролем свідомості і волі суб’єкта, які він використовує в процесі вчинення злочину задля досягнення своїх цілей, безпосередньо впливаючи на предмет посягання [154, с. 102].

      Знаряддя злочину знатний криміналіст Р.С. Бєлкін визначає як предмети і речовини, що використані злочинцем для досягнення злочинного результату [9, с. 158].

      Існує думка, що це поняття пов’язане тільки з умисними злочинами [104, с. 2], що покладається у визначення деяких науковців. Під знаряддям злочину, як зазначає В.О. Образцов, розуміється матеріальний об’єкт (предмет або речовина), який використовується злочинцем в процесі протиправної фізичної або (та) психічної дії на предмет своєї активності при підготовці, вчиненні, приховуванні злочину [60, с. 150].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.